Komende evenementen

Anti-TTIP conferentie in Brussel

Slecht nieuws voor Europees commissaris voor handel Malmström en de  lobby van de multinationals achter haar: het verzet tegen hun vrijhandelsverdragen neemt nog toe. Dat was gisteravond (23/2) ook te merken op de conferentie in Brussel tegen CETA en TTIP, georganiseerd door Alliantie D19-20, Alter Summit, Stop TTIP en Friends of the Earth Europa. De Helder Camarazaal in de Pletinckxstraat was goed gevuld, en de deelname in het panel van  de Amerikaanse ngo Public Citizen bewijst dat ook het verzet transatlantisch is.

Wat de investeerdersbescherming via arbitragehoven (ISDS) betekent illustreerde Melinda St. Louis, directeur internationale campagnes van Public Citizen, aan de hand van de Keystone XL pipeline die teerzandolie uit Canada naar de VS moest brengen. Het Canadees moederbedrijf TransCanada claimt 15 miljard $ van de VS omdat  de Obama-administratie het project op 6 november 2015 stopzette, na sterk verzet van burgerbewegingen en milieuorganisaties. Het Keystone XL project ging over 3 miljard $, maar het bedrijf claimt 15 miljard wegens de geschatte toekomstige winsten. Melinda St. Louis gaf nog een reeks andere cases, waaronder de zaak Chevron vs. Ecuador. We vermelden dat de Belgische militante cineast Chris Den Hond onlangs samen met Mireille Court een film uitbracht over deze (letterlijk) smerige zaak uit; u kunt de film hier bekijken.

Natacha Cingotti van Friends of the Earth Europe ging in op de zogezegde oplossing die de Europese Commissie biedt voor het gecontesteerde ISDS. Met ‘ICS’ ( ‘International Court System’) zou er geen sprake meer zijn van uitzonderingsrechtbanken, en zouden misbruiken van het systeem uitgesloten worden, aldus de Commissie. Cingotti benadrukte dat dit een valse voorstelling van zaken is; integendeel, door ICS wordt het begrip ‘legitieme verwachtingen’ (legitimate expectations) van de multinationals in een juridische vorm gegoten. U kunt er hier meer over lezen.

Aan het panel zou ook de vice-burgemeester van Barcelona deelgenomen hebben vanwege het platform van TTIP-vrije steden. Deze was echter verhinderd, maar Pablo Sánchez Centellas (EPSU) kon de boodschap overbrengen. Barcelona zelf verklaarde zich in oktober 2015 TTIP-vrije stad (Barcelona ciudad contraria al TTIP)  en organiseert op 21-22 april een bijeenkomst van gelijkgestemde Europese steden, inmiddels al ongeveer 1500. (Maar zoals iemand opmerkte tijdens het debat, in België zijn op enkele na alle daarvan ten zuiden van de taalgrens te vinden.)

Er was ook een getuigenis van Karine Watelet, een “geëngageerde burger” die in de anti-TTIP campagne ook het plezier van actievoeren ontdekt heeft.

De avond werd besloten met een oproep door Felipe Van Keirsbilck (Alter Summit) om de strijd tegen de vrijhandelsverdragen nog te versterken, ook buiten de radicaal-linkse kringen. Hij kondigde ook de oprichting aan van een coordinatie om België TTIP-vrij te verklaren. (hm)

 

Camarazaal
Ongeveer 200 mensen kwamen in de Helder Camarazaal bijeen voor het debat over vrijhandelsverdragen zoals TTIP en CETA.

 

 

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk