ander europa

 

logo_andereuropa

Nieuwsbrief nr. 76, 8 oktober 2015

U kunt deze e-mail ook online bekijken

Geachte lezer,

Met deze Nieuwsbrief willen we u in de eerste plaats uitnodigen om in de mate van het mogelijke deel te nemen aan een van de acties die in de komende dagen op stapel staan, zowel in Nederland als in België.

 

Binnen twee dagen, op  zaterdag 10 oktober, is er vanaf 13u in Amsterdam, op het Jonas Daniël Meijerplein een demonstratie tegen TTIP, het vrijhandelsakkoord dat de Europese Commissie zo nodig wil afsluiten met de Verenigde Staten, ook al gaat het recht tegen de belangen van 99% van de Europeanen in. Wie daarvan nog niet helemaal overtuigd is kan hier een VPRO-uitzending daarover bekijken. Uitgebreide informatie over de anti-TTIP mobilisatie in Nederland vindt u hier

 

In Brussel is er van 15 tot 17 oktober een ambitieus driedaags actieprogramma, waar heel wat deelnemers uit andere lidstaten verwacht worden. Het begint met de aankomst op 15 oktober van de Euromarchas die vanuit Spanje naar de "hoofdstad van Europa"  aan het trekken zijn.

 

Diezelfde dag wordt er een omsingeling van de Europese Top georganiseerd, de volgende dag zijn er debatten en conferenties, en op zaterdag 17 oktober is er vanaf 14u  een Europese manifestatie tegen de vrijhandelsverdragen. Een gedetailleerd programma vindt u hier

 

In onze vorige Nieuwsbrief hadden we het ook over een  redactionele bezinning die we binnen Ander Europa zouden houden. Dit is inmiddels gebeurd met een vruchtbare bijeenkomst van de Nederlandse en Vlaamse redactieleden in Antwerpen , en we zijn ook blij u te kunnen melden dat ons redactieteam versterkt is met twee nieuwe krachten, Koen en David. Van het werk aan de website-infrastructuur kunt u voorlopig niet veel merken, omdat het momenteel de bits en bytes betreft, die er o.a. moeten voor zorgen dat spam en hackingpogingen (waaraan steeds meer sites ten offer vallen) geen kans maken. Maar binnenkort zult u ook op uw scherm een helderder, frisser en gebruiksvriendelijker Ander Europa kunnen terugvinden. We danken alle sponsors, die in totaal bijna 400 euro inbrachten, en waarmee de update van de site grotendeels bekostigd kan worden. 

 

 In de voorbije anderhalve maand zijn we vanzelfsprekend nog teruggekomen op de politieke wending in Griekenland, met Een club van bloedzuigers: over de noodzaak te breken met de Europese Unie , Syriza en de valkuilen van de macht Griekenland: wat vermag Tsipras-2 tegen “premier Verwey” ? . en Alexis Tsipras en het hobbelige pad van Syriza . Onze redacteur Willem Bos ging ook in discussie met Lode Vanoost (De Wereld Morgen)over dit onderwerp.  Dit debat is niet gesloten, en binnenkort kunt u de Nederlandse vertaling verwachten van een kritische analyse door het studiecentrum CRISP over de verhouding van de sociale bewegingen (o.a. de Europese vakbonden) en de Griekse kwestie. We wijzen ook op de European Debt Assembly, een conferentie over de Griekse schuld die doorgaat tijdens de actie-driedaagse in Brussel. 

 

Ook aan de onwil van de EU om haar verantwoordelijkheid op te nemen in de vluchtelingencrisis hebben we diverse artikelen gewijd: Dat Europa de vluchtelingen ongehinderd laat binnenkomen!, EU-plannen tegen vluchtelingen zijn natte droom van smokkelaars, Vluchtelingencrsisis: Europese Unie versterkt Fort Europa.

 

 We hadden het verder ook nog over de geplande "kapitaalunie", het Volkswagenschandaal, de verkiezingen in Portugal, de goede zaakjes die Duitsland doet met de euro op de kap van de anderen, diverse TTIP-publicaties en nog enkele andere. 

 

 Beste lezer, probeer erbij te zijn bij een van de Europese protestacties, want protest is een eerste stap om ooit tot een ander Europa te komen.

 

 Ander Europa

  Indien u deze Nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.