Komende evenementen

Brochure over TiSA, vrijhandel in diensten

De Rosa Luxemburg Stiftung gaf zopas een brochure uit over TiSA (Trade in Services Agreement), nóg een vrijhandelsakkoord waarover de Europese Unie op de bekende achterbakse manier aan het onderhandelen is.  TiSA gaat over de ‘handel in diensten’, een buitengewoon brede waaier van activiteiten die zowat drie kwart van de economie uitmaken: financiële diensten, gezondheidsdiensten, transportdiensten, pakjesdiensten, telecommunicatiediensten … Geen wonder dat EPSU, de Europese vakbondsfederatie voor de openbare diensten, zich al sterk tegen TiSA heeft uitgesproken; als er iets de vrijhandelaars een doorn in het oog is, is het wel het bestaan van diensten die niet volledig ten prooi vielen van de private winsthonger.

Toch verlopen de onderhandelingen over de liberalisering van de handel in diensten niet van een leien dakje. Aanvankelijk, in de jaren 1990,  hadden die plaats in het kader van de WTO (Wereldhandelsorganisatie),  maar  het resultaat was niet naar de zin van heel wat partijen. Een aantal landen ging dus vanaf 2012 buiten de WTO met elkaar onderhandelen over een ‘ambitieuser’ TiSA; het gaat over in totaal 23 onderhandelende partijen, waaronder de EU en de USA, maar ook bv. Pakistan of Turkije. Maar ook hier rezen problemen: enerzijds verdedigt geen enkele partij de vrijhandel an sich, maar de belangen van ‘haar’ grote bedrijven, met belangenconflicten als gevolg; anderzijds heeft het wereldwijde burgerprotest tegen TTIP en CETA toch een zekere beduchtheid gecreëerd bij de regeringen.

Net zoals TTIP lijkt TiSA momenteel in een impasse verzeild. Maar net zoals TTIP is de TiSA-dreiging  niet uit de wereld. Daar herinnerde Angela Merkel ons nog deze week aan: in de aanloop tot de G20-bijeenkomst begin juli in Hamburg toonde ze zich voorstander van een heropening van de TTIP-onderhandelingen. Reken maar dat ook TiSA de kop terug opsteekt, misschien veel eerder dan verwacht. Tussen haakjes, ook deze week drong de Canadese premier Trudeau aan op een onmiddellijke ‘voorlopige’ inwerkingtreding van CETA,  het EU-Canada vrijhandelsverdrag. Het zou dus een grove fout als het burgerverzet tegen de vrijhandelspolitiek zich liet indommelen door tijdelijke moeilijkheden bij de tegenstanders. De nieuwe brochure over TiSA van de Rosa Luxemburg Stiftung is dus geen overbodige luxe. U kunt ze downloaden door op de afbeelding hieronder te klikken. Dat het de Duitse Rosa Luxemburg Stiftung om een Europawijd verzetsfront te doen is bewijst ze trouwens door binnenkort van deze Engelstalige uitgave ook Duitse, Franse en Spaanse vertalingen te publiceren. (hm)

[su_spacer]

 

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk