Facebook

Duitsland blokkeert strengere CO2-norm voor auto’s

15 oktober 2013

15 oktober 2013 – Onder zware druk van Duitsland worden nieuwe Europese regels voor de CO2-uitstoot van auto’s afgezwakt. Zo worden de belangen van Mercedes, Audi en BMW veilig gesteld. In een voorpagina-artikel deed de Volkskrant vandaag uit de doeken hoe dat werkt. Betrokken diplomaten hekelen het ‘ronduit intimiderende’ gedrag van hun Duitse collega’s. Ambassadeurs van verschillende EU-landen verklaarden de afgelopen weken gebeld te zijn door naaste   medewerkers van bondskanselier Angela Merkel. Merkel zelf nam contact op met ‘bevriende’ premiers. Omdat Duitsland de euro rechthoudt durfde niemand Duitsland in de wielen te rijden, aldus de Volkskrant.
Duitsland kreeg ondermeer steun van de landen waar de Duitse autobouwers fabrieken hebben. Opvallend was ook de steun voor Duitsland van Londen, dat eerder nochtans de Commissie-voorstellen had gesteund. Londen hoopt allicht in ruil op Duitse steun wanneer het de City wil beschermen tegen Europese regels.
Het zou kunnen dat het Europees Parlement het been stijfhoudt, zodat er geen akkoord komt tussen de regeringen en het Parlement, met als paradoxaal gevolg dat er helemaal geen nieuwe regels komen, en uitstel leidt tot afstel. De nieuwe regels zijn nochtans nodig wil de EU haar klimaatdoelstellingen halen. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk