Facebook

Retweeted Merijn Oudenampsen (@dewaremerijn):

Wis en waarachtig. Ben gepromoveerd. Heerlijk gegrild door de commissie. ;-) Leuke bijkomstigheid om bij terugkomst op het station jezelf in een krantenrek tegen te komen, op de voorpagina van NRC. t.co/lzvtrgtVJW
... See MoreSee Less

View on Facebook

Echte democratie …

17 oktober 2011

17 oktober 2011 – De protestbeweging die zich nu al van het Atheense Syntagmaplein over het Madrileense Puerta del Sol tot bij de bezetters van Wall Street uitstrekt, neemt niet alleen de catastrofale speculatiepolitiek van banken en financiële instellingen op de korrel, maar ook de verloedering van de democratie. Politici, de “verkozenen van het volk”, voeren een politiek uit tegen dat volk, alleen met de steun van de financiële elites. ¡Democracia real YA! behoort  dan ook tot de essentie van de boodschap van de indignados.

De logica uitgaande van de reëel bestaande Europese constructie (de EU), en van de Europese Muntunie in het bijzonder, is daar diametraal aan tegengesteld. Dat bleek nog maar eens gisteren bij monde van Jean-Claude Trichet, de uittredende voorzitter van de Europese Centrale Bank. Na een bijeenkomst van de financieministers van de G20 verklaarde deze (anders beroepshalve nogal zwijgzame) man:

“It is necessary to change the treaty to prevent one member state from straying and creating problems for all the others. To do this, one even needs to be able to impose decisions.” (zie EUobserver)

(“Het is noodzakelijk het EU-verdrag te wijzigen, om te verhinderen dat een lidstaat de verkeerde weg opgaat en problemen veroorzaakt voor de anderen. Daarvoor moet men zelfs in staat zijn beslissingen op te leggen.”)

Voor Trichet (maar niet alleen voor hem, door het sixpack goed te keuren schreef het Europees Parlement zich in dezelfde logica in) is de noodzaak daarvan evident: er is geen federale staat, geen federaal budget, geen politieke federatie, bijgevolg moeten we ons aan de regels en de wederzijdse supervisie houden die in de eurozone van kracht zijn…

Op deze website hebben we om praktische redenen niet de gewoonte ‘reacties’ toe te laten. Als evenwel leden van het Europees parlement, naar het schijnt de kern van de Europese democratie,  ons kunnen uitleggen wie zich waar vergist, willen we graag onze kolommen voor hen openstellen. Hier is ons contactadres.
(hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk