Komende evenementen

Eu-top in Bratislava: lidstaat tegen lidstaat?

Volgende week vergaderen de Europese leiders in Bratislava voor het eerst zonder de Britten. Op de dagorde: waarheen met de EU, nu de Britten er uit stappen? Na de Griekse tragedie, de vluchtelingencrisis en het Brexit-referendum lijkt het inderdaad verstandig eens na te denken over de toestand van de EU.
Maar het debat heeft wel een eigenaardig format. Kampen bakenen zich af tussen lidstaten, niet tussen maatschappelijke groepen of opinies.
Het begon al met de Italiaan Renzi, die Hollande en Merkel uitnodigde voor een triootje op een oorlogsschip. Boodschap: nu de Britten er niet meer zijn, behoort Italië tot het leidende trio in Europa. Daarbij werd handig gebruik gemaakt van het feit dat Spanje er niet in slaagt een nieuwe regering te vormen, anders hadden die vast aan een quartet gedacht (en de Polen aan een quintet).
Ook de Visegrad-groep mengt zich in het Europese debat: Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije overleggen regelmatig onder elkaar om met gemeenschappelijke standpunten aan de Europese tafel plaats te nemen. De Pool Jaroslaw Kaczynski en de Hongaar Viktor Orban hadden het onlangs over de noodzaak van een culturele contra-revolutie.
De Griek Alexis Tsipras van zijn kant nodigde de Zuidelijke lidstaten uit voor voorafgaand gemeenschappelijk overleg (Italië, Spanje, Frankrijk, Portugal, Cyprus en Malta).
Zo wordt een debat in scene gezet waarin alleen lidstaten het woord voeren. Maar klopt dit wel? Zijn alle Polen conservatieve nationalisten, alle Duitsers soberheidsfreaks, en alle mensen die in Frankrijk of zuidelijker wonen voorstanders van het opendraaien van de overheidskraan? Wordt de mening van de mensen in Europa gevraagd nu de EU met de Brexit een breuk (Merkel) kent in haar ontwikkeling.
Natuurlijk bestaat er niet zoiets als een Europees volk of een Europese burger, en is het normaal en goed dat het debat via de lidstaten loopt. Maar dan moet na een aardverschuiving zoals het Brexitreferendum in die lidstaten wel een debat op de agenda worden gezet, waar de nodige tijd en middelen voor worden ingeruimd.
Het zou al helpen als Europees Links een autonoom geluid hoorbaar maakte. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk