Komende evenementen

Het historisch bewustzijn van de Belgische minister van financiën Van Overtveldt

8 juni 2015 – De Belgische minister van financiën, de NVA-er Johan Van Overtveldt, was daarnet op de radio over de uitgifte van een verzamelaarsmunt ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de slag van Waterloo. “Als econoom heb ik geleerd mij ook te interesseren voor geschiedenis“, aldus de gewezen chief economist van het economisch magazine Trends. Het historisch bewustzijn van de minister is wel nog in opbouw, en reikt momenteel nauwelijks drie jaar in het verleden terug. Ziehier waarop deze stelling gebaseerd is.

Gisteren had hij het in het VRT-programma De Zevende Dag over Griekenland, waarin hij zich als een hardliner van het type Schäuble Rutte opstelde: er zijn regels, de Grieken moeten de regels respecteren, enzovoort. Jammer voor Van Overtveldt, maar de in Griekenland verblijvende occasionele VRT-correspondent Bruno Tersago had het programma ook gezien, en herinnerde zich de boekvoorstelling van de heer Van Overtveldt begin 2012. Tersago op zijn blog:

“In het voorjaar van 2012 leek Van Overtveldt er toch enigszins andere ideeën op na te houden, zeker wat de oplossing voor de Griekse crisis betreft. Hij kwam toen de Griekse vertaling van zijn boek Het einde van de Euro voorstellen in de boekhandel Public, op Syntagma. Ik was er toen bij. Hij werd toen ingeleid en geflankeerd door Kostas Vaxevanis, journalist die nog werd vervolgd wegens het publiceren van de namen van de Grieken die op de Lagardelijst stonden, en door een universiteitsprofessor economie, genaamd Yianis Varoufakis. (…)”.

Tersago haalt vervolgens de youtube-opname boven van Van Overtveldts Atheense boekvoorstelling van 2012, en is zo vriendelijk enkele markante passages uit het Grieks te vertalen. En zo vernemen we dat econoom Van Overtveldt toen van mening was dat Griekenland wordt gedwongen om in zijn uitgaven te snijden, en om de taksen te verhogen, wat de ideale manier is om de recessie te verergeren. En het probleem van hogere recessie is dat de staatsuitgaven verhogen, de werkloosheid toeneemt, en de inkomsten voor de staat verminderen. Wanneer de economie in een recessie zit, verminderen de staatsinkomsten. Het is alsof Griekenland zichzelf in de voet schiet. U wordt gedwongen om maatregelen te nemen die de recessie doen toenemen.”

We zullen de Van Overtveldt van 2012 ook niet tegenspreken wanneer hij zegt:

“Iedereen heeft nu natuurlijk de mond vol van de crisis in Griekenland, en in minder mate in Portugal, Ierland, en ook Spanje en Italië. Dus worden er veel vragen gesteld wat de werkelijke oorzaak is van deze crisis. En zo blijkt dat de crisis niet meteen te maken heeft met de manier waarop elk land zijn problemen heeft aangepakt, maar heeft ze vooral te maken met de manier waarop deze muntunie is opgebouwd.

De mentale switch van de heer Van Overtveldt is des te opvallender aangezien deze kwam na zijn switch van chief economist bij Trends naar politicus van de N-VA, een partij die beweert het op te nemen voor het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren.(hm)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk