Facebook

Politiegeweld tegen Atheense antifascisten

17 oktober 2012

17 oktober 2012 –  The Guardian van 9 oktober bericht over vijftien Atheense antifascistische manifestanten die zeggen door de politie gefolterd geweest te zijn. De vijftien werden opgepakt tijdens een betoging op 30 september als protest tegen de vernielingen aan een gemeenschapscentrum voor Tanzanianen in centraal Athene, in een buurt gecontroleerd door de neo-nazistische Gouden Dageraad die er al meerdere keren immigranten aanviel. Aan The Guardian verklaarden verschillende van hen dat ze door een politieman geslagen werden, bespuwd en als asbak gebruikt; ze zouden met lampen en lasers de hele nacht wakker gehouden zijn. Sommigen zouden met een aansteker aan de arm verbrand zijn, en gefilmd met een mobiel onder de bedreiging dat de beelden samen met hun adressen aan Gouden Dageraad zouden bekend gemaakt worden.

De dag erop betoogden medestanders ter ondersteuning van de gearresteerden. De politie arresteerde er vijfentwintig, waarvan er opnieuw verklaarden geslagen geweest te zijn, en verplicht zich uit te kleden.

The Guardian van 11 oktober berichtte ook nog over de beschuldiging dat de oproerpolitie een manifestante als levend schild gebruikte bij de betogingen tegen het bezoek van Angela Merkel aan Athene op 8 oktober.

De Griekse krant Kathimerini bekloeg zich over de groeiende onverschilligheid waarop dergelijke berichten steeds meer onthaald worden in Griekenland, aldus euro|topics. Grieken in Brussel deden in ieder geval een oproep tot solidariteit met de slachtoffers van het politiegeweld. (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk