Komende evenementen

Rogoff, Reinhart, Rehn, Van de Cloot …

26 april 2013 – U hoorde waarschijnlijk van het Excel-foutje in de berekeningen van Rogoff (ex-IMF, nu Harvard) en Reinhart (eveneens ex-IMF). De twee top-economen schreven in 2010 een paper waaruit moest blijken dat landen met een staatsschuld hoger dan 90% van het BBP een heel wat lagere economische groei kennen dan landen met lagere schuld. Een godsgeschenk natuurlijk voor de Europese besparingsmaniakken! Zo schreef eurocommissaris Olli Rehn in februari aan de ministers van de eurozone:

Herinner er u aan dat de overheidsschuld in de EU gestegen is van ongeveer 60% van het BBP vóór de crisis naar ongeveer 90%. En er wordt algemeen erkend, gesteund op ernstige academische research, dat een overheidsschuld boven de 90% gewoonlijk een negatieve invloed heeft op het economisch dynamisme, wat leidt tot vele jaren van lage groei. [1]

Onderzoekers van de University of Massachusetts vonden echter krasse fouten in het onderzoek van Rogoff en Reinhart. Het gaat trouwens om meer dan een ‘excel-rekenfout’; er werd geen rekening gehouden met de grootte van verschillende economieën (‘de data werden niet gewogen’), de keuze van de landen is eerder willekeurig, gegevens van de jaren ’50 in Nieuw-Zeeland worden samengeklutst  met recente Europese… In de video hieronder kunt u een interessant interview (in het Engels, ondertiteld) zien met Prof. Robert Pollin, één van de ontdekkers van de fout.

Misschien iets voor Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van het Belgische neoliberale Itinera Institute ?   Volgens zijn humeurig stukje in De Tijd [2] zie je “in de reacties op het ‘slippertje’ van Reinhart en Rogoff dat velen de pedalen volledig kwijtraken” [2]. (hm)

 

 


 [1] Geciteerd door Andrew Watt in Social Europe Journal.

[2] De Tijd, 18 april 2013, Excelfout Reinhart en Rogoff zorgt vooral voor entertainment

 

Reacties plaatsen niet mogelijk