Komende evenementen

TTIPleaks: niets nieuws onder de zon?

ttipleaks Greenpeace publiceerde maandag een 248 bladzijden tellend geheim document over de TTIP-onderhandelingen. Interessant is vooral dat de eisen van de Verenigde Staten er duidelijk uit de verf komen. De Europese Commissie, met name handelscommissaris Malmström, was er natuurlijk vlug bij om te spreken van een ‘storm in een glas water’, foute interpretaties enzovoort.
Maar wat denkt een allesbehalve gauchistische organisatie als de Europese Consumentenorganisatie (BEUC) daarover?  Haar directeur-generaal Monique Goyens gaf gisteren een repliek op Malmströms sussend verhaaltje. Een korte samenvatting:

  1. Volgens Malmström geeft het gelekte document niet de stand van zaken van de onderhandelingen, maar is het slechts een samenvatting van de standpunten van de twee partijen. Maar hoe kon de Commissie zich dan verleden week op hetzelfde document baseren om te stellen dat de onderhandelingen in hun eindfase gekomen zijn?, vraagt Goyens zich af.
  2. Het klopt dat er weinig nieuws te vinden is in het lek over het standpunt van de EU; maar over dat van de Verenigde Staten bleven totnogtoe zowel de Amerikaanse als de Europese burgers in het ongewisse. Welnu, zegt de BEUC, de omvang van hun eisen bevestigt wat we van meetaf aan zegden: een dergelijke deal kan niet gesloten worden zonder het publiek te betrekken in de discussie.
  3. Het klinkt mooi als de VS-onderhandelaars spreken over een ’transparanter regelgevingproces’. Daarmee wordt echter bedoeld dat iedereen, dus elk Europees of Amerikaans bedrijf, zijn commentaren zou kunnen overmaken aan de wetgever aan de andere zijde van de Oceaan. Het doel daarvan is duidelijk, zegt Goyens: er zich van verzekeren dat Europese regelgeving overeenkomt met de bedrijfsbelangen van de VS. Men kan dus niet beweren dat TTIP de standaarden niet zou verlagen.
  4. De Commissie heeft echter herhaald gezegd dat standaarden niet zouden verlagen. Bijgevolg moet ze deze eisen verwerpen. De Commissie beweert ook dat ze meer belang hecht aan de inhoud dan aan de timing van de onderhandelingen. Bijgevolg moet ze ophouden te beweren dat de onderhandelingen tegen het eind van het jaar kunnen afgehandeld worden.

De conclusie van de BEUC, nl. dat de Commissie alle tijd moet nemen om van TTIP ‘het beste te maken voor het Europees publiek belang’, is natuurlijk erg naïef, en door het verspreiden van dergelijke illusies zou de anti-TTIP beweging niet verwezenlijkt hebben wat ze tot nog toe verwezenlijkt heeft. Maar wie zeer wantrouwig is tegenover ‘ideologisch gedreven campagnevoerders’ vindt in het standpunt van de Europese consumentenorganisatie een bevestiging van wat die campagnevoerders sinds jaren verdedigen: de vrijhandelsverdragen beogen alleen het belang van de grote bedrijven. (hm)

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk