Komende evenementen

Twee maal goed nieuws van het vrijhandelsfront

Goed nieuws 1: Gisteren 13 april werd in Brussel de aftrap gegeven voor de grote Belgische antivrijhandelscoalitie Stop TTIP-CETA. In de voorbije twee jaar werd in België door diverse organizaties en samenwerkingsverbanden al heel wat ondernomen, maar nu bundelen al deze krachten uit beide landsgedeelten hun energie. Vertegenwoordigers van de drie vakbonden, verbruikers-, ontwikkelings-,  milieu- en boerenorganisaties,  sociale bewegingen zoals Hart boven Hard en Tout autre Chose, de Liga voor de mensenrechten en vele anderen kwamen bijeen in de lokalen van ACOD/CGSP aan de Congresstraat. De vergadering werd in goede banen geleid door Michel Cermak en Marc Maes, van resp. de Franstalige en Nederlandstalige  ontwikkelingskoepel 11.11.11.

De eerste doelstelling is de organisatie van een groot offensief in het najaar. Op 22-23 september wordt immers een stemming in de Raad van de EU verwacht waardoor het akkoord met Canada (CETA) reeds voorlopig in werking zou kunnen treden, zelfs zonder een formele ratificatie.  Ook elders in Europa is men volop met de mobilisatie bezig, en om van elkaars ervaringen te leren werden twee buitenlandse campagneleiders aan het woord gelaten. Nora Rohde van DGB (Duitse vakbondskoepel) legde via een videoconferentie uit hoe het immens succes op 10 oktober in Berlijn (250.000 betogers!!) tot stand kwam. Van zijn kant had Jurjen van den Bergh het over het stijgend succes van de Nederlandse anti-TTIP acties “waar nu zelfs bedrijfsleiders aan deelnemen”.
Diverse vormen van actie voeren kwamen aan bod: de campagne voor TTIP-vrije gemeenten, flashmobs, videoclips etc.

De coalitie is een website aan het opzetten, de eerste onderdelen ervan kan men reeds vinden op http://participer.stop-ttip.be/nl.

Goed nieuws 2: Eveneens gisteren heeft de minister-president van het Waals Gewest, Paul Magnette (PS), laten weten dat de Waalse regering niet van plan is de federale Belgische regering volmacht te verlenen om het CETA-akkoord goed te keuren. In België is de goedkeuring nodig  van de verschillende deelparlementen opdat de Belgische minister van buitenlandse zaken zijn handtekening zou kunnen zetten onder dergelijk akkoord. Magnette verwijst naar een resolutie van PS, cdH en Ecolo in het Waals Parlement, en stelt dat er te weinig garanties zijn dat er rekening gehouden wordt met een aantal belangrijke bezwaren (zoals de investeerdersclausule ISDS). Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat het Waals Parlement zelf de tekst niet zou ratificeren. Al moeten woorden van politici steeds met de nodige omzichtigheid begrepen worden, dit is toch een belangrijke overwinning van de anti-TTIP/CETA beweging. (H. Michiel)

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk