Komende evenementen

213.000.000.000 € belastinggeld voor de banken …

Klik op de figuur om het rapport down te loaden (PDF, 1,8 MB, 35 bladz.)

Tweehonderddertien miljard euro, dat is het bedrag dat de 28 lidstaten van de Europese Unie sinds 2008 definitief verloren bij de redding van de banken tijdens de financiële crisis.

Het cijfer is één van de bevindingen van de pas gepubliceerde studie The Bail Out Business – Who profits from bank rescues in the EU? Auteurs zijn Sol Trumbo Vila en Matthijs Peters, researchers bij het Transnational Institute TNI. Om dit astronomisch bedrag bevattelijker te maken vermelden ze dat het overeenkomt met de uitgaven voor gezondheidszorg van Griekenland, Oostenrijk, Polen, Spanje en Zweden samen.

Het rapport heeft nog een andere, en minder bekende, invalshoek dan de uitgaven voor de eigenlijke redding van banken. De “reddingsoperaties” (bail out) bieden immers enorm lucratieve mogelijkheden voor de audit firma’s die de regeringen daarvoor onder de arm nemen, in de eerste plaats de Big Four van de sector: EY, Deloitte, KPMG en PWC, en kleinere financiële consultants zoals Lazard. Terwijl deze ‘specialisten’ mee aan de basis lagen van de crisis door hun vaak lichtzinnig advies over de risico’s van banken en hun producten, konden ze nu miljoenen binnenhalen voor advies aan overheden bij de ‘redding’ van banken: de Bail Out Business. 

Een voorbeeld: als de Nederlandse regering ABN Amro nationaliseerde werd ze geadviseerd door Lazard. Kostprijs: 5 miljoen euro voor drie dagen werk. Helaas, Lazard vergat te vermelden dat de bank uitstaande schulden had. Resultaat: Nederland moest 6.5 miljard euro spenderen om de bank drijvende te houden; daarvan zijn 5 miljard definitief verloren. Ook slechte raad is duur…

In de volgende video geeft auteur Sol Trumbo een korte voorstelling van het rapport.

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk