Facebook

526 europarlementsleden vóór, Europese Commissie tegen: voorstel verworpen

24 oktober 2013

24 oktober 2013 – Gisteren keurde het Europees Parlement met een grote meerderheid (526 voor, 25 tegen) een ontwerpresolutie  goed met een reeks voorstellen om georganiseerde misdaad, corruptie en witwaspraktijken te bestrijden. Een van de  voorstellen  gaat erover om via Europese wetgeving bescherming te bieden aan ‘klokkenluiders’, mensen dus die de noodklok luiden over wantoestanden die ze bv. in een overheidsadministratie of de Europese instellingen opmerken. (Een bekend geval is de gewezen Nederlandse europarlementariër Paul van Buitenen.)

Maar aangezien het Europees parlement geen wetgevend initiatiefrecht heeft, kan het geen wetsvoorstellen lanceren. Deze bevoegdheid ligt bij de onverkozen Europese Commissie. Het Europees parlement kan alleen de Commissie beleefd verzoeken om een wetsvoorstel te doen . Dat gebeurde dus gisteren i.v.m. misdaadbestrijding. Maar commissaris voor binnenlandse zaken Cecilia Malmstrom liet al weten dat de Europese Commissie (28 leden) het niet nodig acht initiatieven in die richting te nemen, aldus EUobserver. 526 parlementsleden voor, 28 commissarissen tegen, voorstel verworpen.

Enkele maanden geleden noemde commissievoorzitter Barroso het nog onaanvaardbaar dat er in de EU jaarlijks voor 1000 miljard euro belasting ontdoken wordt door fraude en ontwijking; dat is 6 à 7 keer het hele jaarbudget van de EU… (hm)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk