Evenementen

Facebook

Recente artikels

De kandidaten in het Europese banencarrousel: rechts, corrupt en onbekwaam

Volgens EU-watchers is de nieuwe invulling van de Europese topfuncties een buitengewoon complexe oefening, waarbij allerlei ‘evenwichten’ moeten gerespecteerd worden. Eigenaardig dat het zo moeilijk is om onbesproken figuren te vinden…. Kijken we bijvoorbeeld naar Josep Borrell, de nieuwe ‘mister buitenland’ van de EU…

Christine Lagarde: synchroonzwemmen met de rijken

Christine Lagarde volgt Mario Draghi op als voorzitter van de Europese Centrale Bank. Welke buitengewone kwaliteiten heeft deze grande bourgeoise dan wel om, zonder economische opleiding, door de Europese leiders van Washington naar Frankfurt gekatapulteerd te worden? Gerrit Zeilemaker onthult een en ander over deze ‘dame van staal en zijde’.

“EU medeplichtig aan foltering”

Lawyers for Justice in Libya, een collectief van juristen die zich het lot van migranten en asielzoekers in Libië aantrekken, beschuldigt de Europese Unie van medeplichtigheid aan foltering, en eist een onmiddellijke verandering van het EU-beleid in Libië.

Gaan de EU-landen de banken weer redden? (deel 2)

Slechts 31% van de totale balans van banken in het eurogebied bestaat uit leningen aan de reële economie in dit gebied. We moeten ons bijgevolg afvragen welk nut de banksector ons bijbrengt, In ieder geval vertegenwoordigt hij een enorm risico, waar niet veel aan veranderde sinds het uitbreken van de bankencrisis in 2008.

Oproep tot mobilisatie ter verdediging van onze alternatieven tegen de G7

De G7, de club van de rijkste landen vergadert samen met de Europese Commissie van 24 tot 26 augustus in het Franse Biarritz. Een coalitie van burgerbewegingen en vakbonden zal er een andere stem laten horen, die van de solidariteit en wereldwijde emancipatie. Hierbij de oproep in Nederlandse vertaling.

La France Insoumise maakt balans op van tegenvallend Europees resultaat

De Europese verkiezingen zijn achter de rug, niet echter de discussie binnen links over de allesbehalve goede resultaten. Een bevraging binnen La France Insoumise, de beweging opgericht door Mélenchon, die het goed deed bij de presidentsverkiezingen, maar slechts 6,3% haalde bij de Europese.

Lapavitsas: Labour moet Leave ondersteunen – dan kan het echt radicaal regeren

De Brexitkwestie heeft niet alleen de Britse Conservatieven uiteen gespeeld, maar ook Labour geeft eerder ontwijkende signalen. De radicaallinkse Grieks-Britse professor economie Costas Lapavitsas pleit onomwonden voor een Leave-opstelling van Labour, want “het socialistisch project beloofd door Corbyn valt onmogelijk te realiseren binnen de Europese Unie.”

Links in Europa: waarheen?

Eerder dan te rouwen om zijn nederlaag bij de Europese verkiezingen moet links zich bezinnen over zijn rol. Miguel Urban Crespo, van de antikapitalistische stroming in Podemos, geeft in 10 stellingen stof tot nadenken over deze opgave.

Een bizarre Europese strategische agenda

Op hun top van 20-21 juni zullen de Europese ‘leiders’ het niet alleen hebben over de topposities, maar ook over de topprioriteiten. Daarbij lijkt het overschrijden van de buitengrenzen door ongewensten véél prioritairder te zijn dan het overschrijden van ecologische drempels.

Interview met Prof. H. van Houtum over het Europees migratiebeleid

Wat is er zo fundamenteel fout aan het grens- en migratiebeleid van de EU dat er tussen 1992 en 2017 al zo’n 40.000 migranten het leven lieten aan onze grenzen? ‘Vrede’ interviewde politiek geograaf Prof. van Houtum, auteur van ‘Voorbij Fort Europa’.