Komende evenementen

Alle begrotingen in evenwicht is onzin

31 augustus 2011 – Op 16 augustus staken Angela Merkel en Nicolas Sarkozy de hoofden nog eens bij elkaar om oplossingen te zoeken voor de eurocrisis. Uit de bijeenkomst kwam de boodschap dat alle overheidsbegrotingen in de eurozone in evenwicht moeten. Op de website eu.observer argumenteert George Irvin dat dit onzin is.
Over een gans conjunctuurcyclus boekt de private sector in de regel een spaaroverschot. Indien de overheidsbegroting in evenwicht is impliceert dit dat het spaaroverschot van de private sector van het betrokken land elders zijn oorsprong moet vinden. Dit kan dan enkel via een overschot op de lopende rekening van dit land met het buitenland: het land heeft meer geëxporteerd dan geïmporteerd. Maar de import van het ene land is de export van het andere land, dus niet alle landen in de eurzone kunnen onderling meer exporteren dan importeren (zoals dit momenteel wel het geval is voor Duitsland). Ook de export van de eurozone als geheel naar de rest van de wereld is geen oplossing, want studies tonen aan dat er niet voldoende overschot aan vraag is in de wereld om deze extra export op te slorpen. En indien het wel zou kunnen zou dit impliceren dat de eurozone financiële overschotten gaat opstapelen zoals China vandaag. Het is maar de vraag of dit een wenselijke ontwikkeling is voor de evenwichten in de wereld.
Het lijkt dus onvermijdelijk dat binnen de eurozone sommige landen een overschot hebben op hun begroting, en andere niet. In deze laatste landen weerspiegelt het tekort op de overheidsbegroting het tekort op de lopende rekening met het buitenland. Je moet die situatie erkennen en aanpakken, en niet proberen te ontkennen door een onwerkbare begrotingsregel op te leggen aan alle landen van de eurozone. Daarom betreurt Irvin dat Merkel en Sarkozy zijn blijven zwijgen over de versterking van het EFSF of de invoering van europese obligaties, wat zou toestaan de problemen die gepaard gaan met de onevenwichtige ontwikkeling binnen de eurozone op te vangen. Aldus Irvin in zijn stuk dat je hier vindt. (fs)

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *