Facebook

Anti-TTIP actie in Brussel

4 februari 2015

4 februari 2015 – Deze voormiddag was er op het Brusselse Schumanplein een actie tegen het vrijhandels- en investeringsverdrag TTIP dat de Europese Commissie momenteel onderhandelt met de Verenigde Staten. Tot de actie, die doorging in de schaduw van de headquarters van de Europese instellingen, was opgeroepen door Friends of the Earth Europe en de Britse ngo Global Justice Now. Een metershoog Trojaans paard maakte duidelijk welke gevoelens TTIP bij steeds meer burgers aan beide zijden van de Oceaan oproept.

Onder de ongeveer driehonderd deelnemers waren er heel wat Britten, en ook delegaties van de Vlaamse ontwikkelingskoepel 11.11.11, Broederlijk delen, Greenpeace, Europees Verenigd Links en andere. Naast de sprekers uit Groot-Brittannië en één uit de Verenigde Staten, was er ook Yves Hellendorf van de Belgische Franstalige christelijke bediendenbond CNE. Hij onderstreepte de noodzaak dat ook vakbonden zich verbinden met de strijd van ngo’s tegen de dreigingen uitgaand van ondemocratische, deregulerende verdragen zoals TTIP.

Als er één bedenking kan gemaakt worden bij deze geslaagde actie, is het dat de uitsluitende focus op TTIP dreigt het gelijkaardige verdrag met Canada, CETA, uit het oog te doen verliezen. Terwijl over TTIP nog onderhandeld wordt en de afronding niet binnen het jaar verwacht wordt, zijn de besprekingen over CETA beëindigd, en kan de goedkeuring nog in 2015  verwacht worden.  CETA bevat eveneens de ISDS-bepalingen die een schandalig privilege toekennen aan investeerders. De goedkeuring van CETA kan als het Trojaanse paard voor het anti-TTIP verzet beschouwd worden.

 

antiTTIP1

antiTTIP2

antiTTIP3

antiTTIP4

antiTTIP6

antiTTIP7

antiTTIP8

antiTTIP9

antiTTIP10

Reacties plaatsen niet mogelijk