Facebook

Arm Europarlement …

10 mei 2012

10 mei 2012 – Van 20 tot en met 22 juni 2012 vindt in het Braziliaanse Rio de Janeiro de ‘duurzaamheidstop Rio+20’ van de Verenigde Naties  plaats. Rio+20 verwijst naar de historische top eveneens in Rio in 1992. Bedoeling is te komen tot nieuwe internationale verplichtingen voor duurzame ontwikkeling en versterking van het VN-milieuprogramma UNEP.
Het Europees Parlement was eerst van plan een twaalfkoppige MEP-delegatie, samen met 9 assistenten, naar Rio te sturen. Te duur (150.000 €, waarvan 100.000 € hotelkosten), vond men eind april, en voor één keer had men oor voor een voorstel uit de linkse fractie (GUE), nl. van het onafhankelijke Nederlandse parlementslid Kartika Liotard. Eén MEP zou volstaan, aldus Liotard, “zeker gezien de beperkte invloed die het Europees Parlement in Rio kan uitoefenen op de internationale onderhandelingen over klimaatbeleid”.  Het Europees parlement zou zich dus vertegenwoordigd zien in de persoon van Gerben-Jan Gerbrandy  van D66.

Maar nu de hele EU de anorectische toer is opgegaan, werd ook deze uitgave geschrapt. “The huge increase in the estimated cost of attending the summit is simply not justifiable, especially at a time when many Europeans are faced with economic hardship,” zei de voorzitter van de parlementaire commissie milieuzaken, de Duitse SPD-er Matthias Groote. Geen officiële afvaardiging van het Europees parlement dus in Rio.

Bezuinigen op het parlement als heel Europa kreunt onder de besparingswoede lijkt op het eerste gezicht niet zo gek, of toch op zijn minst een goede pr-stunt. Maar als het argument  gezien de beperkte invloed die het Europees Parlement kan uitoefenen aanvaard wordt, kan er nog héél veel geknipt worden in de uitgaven. Je kunt je zelfs afvragen of je moet geld stoppen in een parlement dat geen wettelijk initiatiefrecht heeft (dat het monopolie is van de Europese Commissie). Een parlement dat bovendien maandelijks 10 miljoen € uitgeeft voor de karavaan Brussel-Straatsburg-Brussel. En is 6080 € netto  plus 4299 € onkostenvergoeding per maand voor elk van de 754 parlementsleden wel verantwoord gezien hun beperkte invloed ?

In oktober 2011 opende het Europarlement nog zijn ‘museum’ in Brussel, het Parlementarium, dat geen enkele wetenschappelijke waarde heeft, niettegenstaande zijn prijskaartje van 21 miljoen €. Als er dan geen paar duizend euro afkunnen voor een waarnemer op een (hopelijk) belangrijke duurzaamheidsconferentie, lijkt het erop dat het parlement niet over de gave des onderscheids beschikt. (hm)

Laat een reactie achter