Komende evenementen

Assange voor de Sakharov-prijs?

17 oktober 2022 – Woensdag wordt er in het Europees parlement gestemd over wie haar jaarlijkse Sakharov-prijs krijgt. Deze prijs wordt sinds 1988 toegekend aan “personen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen.” Onder vroegere winnaars telt men zowel uitmuntende mensenrechtenactivisten als Nelson Mandela (1988) als dubieuze figuren zoals Alexei Navalny  (2021). Dit jaar waren er 7 kandidaten op de shortlist, maar de keuze zal essentieel die zijn tussen drie finalisten: het “Oekraïnse  volk” gesteund door de Europese christen- en sociaaldemocraten (EVV, S&D) en liberalen (Renew), WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange voorgedragen door een veertigtal europarlementsleden van verschillende strekking, en de Colombiaanse Waarheidscommissie , de kandidaat van de Europese linkse fractie GUE/NGL. Sterke inzet voor Assange’s kandidatuur kwam er van Patrick Breyer van de Duitse Piratenpartij, het Ierse lid van de GUE/NGL fractie  Clare Daly en Sabrina Pignedoli van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging.

Het Comité Free.Assange.Belgium (dat inmiddels aan zijn 185e (!) mobilisatie is voor de bevrijding van Assange) stuurde een brief naar de Belgische Europarlementsleden waarin het aandringt op het kiezen voor de WikiLeaks-klokkenluider Assange aanstaande woensdag. We citeren uit deze brief:

“12 jaar geleden, in juni 2010, werd Julian Assange uitgenodigd in het Europees Parlement om te spreken over zijn werk met WikiLeaks, op een conferentie getiteld ‘Vrijheid van meningsuiting in Europa’.  Hij had het er over de Sacharovprijs en over Sacharov zelf, die hij een ware held vond van de strijd voor de vrede.
Kort na die conferentie en sindsdien is Julian Assange van zijn vrijheid beroofd, en is hij het slachtoffer geworden van een ware politieke vervolging. Hij betaalt de prijs omdat hij de waarheid heeft durven zeggen over oorlogsmisdaden begaan door Amerikaanse en coalitietroepen tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan.”

Speciaal aan het adres van de liberale Europarlementsleden herinnert de brief eraan dat genoemde conferentie georganiseerd werd door de ALDE-fractie, m.a.w.de huidige fractie Renew. Maar zoals gemeld verschoof die haar enthousiasme naar “de bevolking van Oekraïne”.

De benoeming is niet zonder belang, stelt de brief aan de Europarlementsleden, want “voor Julian Assange is dit een cruciale kwestie, die van invloed zou kunnen zijn op de beslissing van de nieuwe Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman”, die Assange al dan niet zal uitleveren aan de Verenigde Staten. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Assange voor de Sakharov-prijs?”

  1. voor de wereldorde is het van essentieel belang dat de vrijheid van meningsuiting niet wordt gemanipuleerd door de machtigste staat van de wereld

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *