Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Big Bang vergadert in Parijs

Afgelopen zondag was Parijs het toneel voor de eerste bijeenkomst van de ‘Big Bang’, een oproep voor een Big Bang aan de Franse linkerzijde om uit de impasse te raken. De oproep werd gesteund door allerlei bekende gezichten uit sociale bewegingen, en allerlei figuren uit de politieke linkerzijde kwamen langs. De impasse van links in Frankrijk is dan ook erg frustrerend, zeker nu ook La France Insoumise lijkt vast te lopen op het ego van Jean-Luc Mélenchon. Eén van de gezichten van de Big Bang is overigens Clémentine Autain, zelf volksvertegenwoordiger voor La France Insoumise.
Meer dan 600 mensen namen aan de bijeenkomst deel. Dat is behoorlijk wat. Toch stuit het initiatief ook op veel scepticisme: maakt het de verdeeldheid niet juist nog groter? Past het in nieuwe carrièreplannen van de initiatiefnemers?
Clémentine Autain publiceerde op haar Facebookpagina de volgende stappen van het initiatief. Zij roept op tot het vormen van lokale en sectoriële initiatieven (‘een archipel van eilanden waar burgers samenkomen met het oog op een diepgaande sociale en ecologische omwenteling’), en kondigt voor na de zomer een platform aan waar ieder zijn of haar zegje kan doen. Er komen drie themadagen (‘democratie’, ‘ecologie’, ‘arbeid’) en in december een nieuwe algemene vergadering. Bestaande politieke partijen zijn welkom en worden met respect behandeld, maar een simpel kartel tussen bestaande politieke formaties zal niet volstaan om uit de impasse te raken. Aldus Clémentine Autain.
Het wordt alvast uitkijken naar wat Jean-Luc Mélenchon hier nu helemaal van vindt. (fs)


Lees hierover ook Freddy De Pauw op Uitpers, Big Bang of brokken lijmen?

Hits: 6

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: