Borrell: koekje van eigen deeg

10 februari 2021 – Josep Borrell, de ‘buitenlandminister van de EU’ was in Moskou gaan zeggen wat ‘wij als EU’ zoal denken over het Poetin-regime en zijn aanpak van tegenstanders zoals Aleksej Navalny. Op het gebied van democratie en mensenrechten in Rusland is er inderdaad heel wat slechts te zeggen, maar Borrell was wel de foute man om dat te doen, en dat om twee redenen.

Vooreerst als gezant van de Europese Unie. Die heeft natuurlijk de mond vol over de rechtsstaat, mensenrechten en democratie, maar dat is zo vergeten als er ‘hogere’ belangen in het spel zijn. Dat er duizenden mensen verdrinken in de Middellandse Zee is nu eenmaal de prijs die moet betaald worden om Fort Europa veilig te houden. De goede diensten van Marokko daarbij  als ‘bufferstaat’ worden beloond met de stilzwijgende instemming van de EU met de Marokkaanse aanspraken op de Westelijke Sahara.  Dat klokkenluider Assange aan het sterven is in een Britse cel is nu eenmaal de prijs voor onze goede verstandhouding met Washington.  De EU lijkt ook niet van plan Borrell naar Israël te sturen om daar te gaan zeggen dat het nu eens moet gedaan zijn met de bezetting van Palestijns grondgebied en de voortdurende schending van de rechten van de Palestijnen, die uiteindelijk ook mensen zijn.

Maar Borrell heeft ook als Spaans politicus boter op zijn hoofd. Als minister in de regering Sanchèz was hij een verdediger van de harde aanpak van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Zoals men weet werd er niet alleen met veel politiegeweld opgetreden tegen kiezers bij het referendum van 1 oktober 2017, maar een aantal kopstukken van deze beweging werden veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen van 9 tot 13 jaar. De Russische buitenlandminister Lavrov had dus zijn antwoord klaar als Borrell  over Navalny begon…

Carles Puigdemont, de ex-president van de Catalaanse Generalitat in ballingschap, had het gisteren in zijn tussenkomst in het Europees Parlement niet ten onrechte  over ‘dubbele standaards’ die door de EU worden gehanteerd. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *