Komende evenementen

Brexit of niet, flics en cops opereren Europees

 

19 april 2023- Sinds de Brexit verlopen de verhoudingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk nogal stroef, en tussen Londen en Parijs ging het er eigenlijk nooit zeer hartelijk aan toe. Maar als het erop aankomt onderling afspraakjes te maken om bijvoorbeeld een linkse uitgever het leven zuur te maken, dan verloopt de samenwerking blijkbaar prima. Dat blijkt uit een bericht van Le Monde (19/4).

Ernest Moret is uitgever van La Fabrique. Daar verschenen titels als de Franse vertaling van Andreas Malm’s How to Blow Up a Pipeline, Un féminisme décolonial, of  L’Insurrection qui vient. Links leesvoer dus. Nu wou Moret maandagavond 17 april in Parijs de TGV nemen naar Londen, om er de boekenbeurs (18-20 april)  te bezoeken en daarbij een hoop rendez-vous’s af te werken. Maar de miserie begon al in de Parijse Gare du Nord, waar de Britse grenspolitie hem lang genoeg ondervroeg om zijn trein te missen.

Met een latere geraakt hij dan toch in Londen, maar daar werd hij begroet door twee agenten in burger, die aangaven dat ze hem interpelleerden op basis van een wet tegen het terrorisme. Daarmee kan zonder pardon opgetreden worden tegen eenieder op wie een ‘redelijk’ vermoeden rust, en hij/zij moet toegang verschaffen tot telefoon en computer.

Als Moret dit weigerde werd hij gearresteerd omwille van ‘het vermoeden van vrijwillige belemmering van een onderzoek in het kader van de antiterrorismewet’. In plaats van op dinsdag op de Londense boekenbeurs te verschijnen zat de uitgever dus in een Londense cel. ‘s Namiddags werd hij ondervraagd, en wel op bizarre wijze: “Steunt u de Franse president?” of “Was u aanwezig op de betogingen tegen de pensioenhervorming?”. Daarna kwam hij vrij, zonder inbeschuldigingstelling, maar ook zonder zijn telefoon en computer.

Mijn klomp breekt als hier geen afspraken tussen flics en cops achter steken, en ik zou er zelfs een tweede klomp op verwedden dat de ondertussen gehate Franse president Macron niet vreemd is aan deze afrekening. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Brexit of niet, flics en cops opereren Europees”

  1. Zie ook persverklaring van uitgeverij Verso hierover https://www.versobooks.com/en-gb/blogs/news/joint-press-update-by-editions-la-fabrique-paris-and-verso-books-london

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: