- ander europa - https://www.andereuropa.org -

Brochure: Een ommuurde wereld – naar een globale apartheid

26 november 2020 – A Walled World – Towards a global Apartheid is een interessante, zij het ook verkillende studie over het optrekken van muren wereldwijd, in de voorbije halve eeuw. De brochure kwam tot stand door de samenwerking van het Centre Delàs (Barcelona), het Transnational Institute (TNI) en Stop Wapenhandel (Nederland), en de Palestinian Grassroots Anti-Apartheid Wall Campaign. Er is een Engelse en een Spaanse versie, en er zijn samenvattingen in het Nederlands en Catalaans. Alles is te vinden op de site van TNI.

“In 1989 waren er zes muren, nu zijn er minstens 63 langs grenzen of op bezet gebied over de hele wereld, en overal ter wereld pleiten politieke leiders voor meer”, schrijven de auteurs; maar als ook ‘muren’ bewaakt door troepen, schepen, vliegtuigen, drones, camera’s, patrouilles op land, ter zee en in de lucht zouden meegeteld worden zijn het er honderden.

“Dertig jaar na de ineenstorting in Zuid-Afrika van het apartheidsregime creëert dit een nieuw soort mondiale apartheid”, stelt het rapport. Met dit begrip kunnen “tendensen en structuren van macht en mondiale segregatie” worden verklaard ” waarin “muren slechts een van de fysieke en zichtbare dimensies zijn van het groeiende culturele, structurele en fysieke geweld dat dit systeem in de wereld veroorzaakt.”

“Eén van de aanjagers, en profiteurs, van deze golf van muurbouw is het grens-bewakings-industriële complex. Deze industrie pusht een narratief waarin migratie en andere politieke en/of humanitaire uitdagingen aan de grens primair worden gekaderd als een veiligheidsprobleem, waarbij de grens nooit genoeg beveiligd kan zijn, en waarvoor de nieuwste militaire en veiligheidstechnologieën altijd de oplossing zijn.” Beter daarvan worden wapenbedrijven als Airbus, Thales, Leonardo, Lockheed Martin, General Dynamics, Northrop Grumman en L3 Technologies. Ondertussen kunnen Israëlische bedrijven prat gaan op hun praktische ervaring met het optrekken van apartheidsmuren, zoals Magal Security dat de muur op de West Bank bouwde; het werd dan ook uitgenodigd op een workshop van Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU. De nieuwste trend zijn ‘autonome systemen’, drones e.d. beheerd met ‘artificiële intelligentie’.

Van virus-proof muren is evenwel nog geen sprake. (hm)

 


 

Hits: 86

1 reactie (Openen | Sluiten)

1 reactie Aan "Brochure: Een ommuurde wereld – naar een globale apartheid"

#1 Reacties Door Theo Op 26 november 2020 @ 19:11

Bedankt voor deze info . Zoals het onderzoek met proefdieren heeft uitgewezen vindt het Angstleren plaats in de amygdala een amandelvormige kern diep in onze hersenen (de primaire mens) Bij het Veiligheidsleren is er een bijkomende samenwerking vereist met andere hersen gebieden van waaruit de conclusie dat veiligheidsleren complexer is dan angstleren. De grondlegger van het begrip Propaganda was een familielid van Freud Edward Bernays en hij heeft bepaalde regels opgesteld die hier in deze goed van pas komen 1:Gun de toehoorders niet de tijd om na te denken 2 Behandel alles simplistisch 3 Breng alles onder één noemer en geef ze iets gemeenschappelijks 4 Een leugen is sterker naarmate ze meer waarheden bevat. Met deze tools loopt het gesmeerd zowel voor de politiek , de wapenhandel en de propaganda machine (media ea ) .