Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Brussel: omroeppersoneel solidair met Griekse collega’s

14 juni 2013

14 juni 2013 – Deze morgen was er vóór de Griekse ambassade in Brussel  een protestbijeenkomst van een honderdtal journalisten en vakbondsleden van de nederlandstalige en franstalige openbare omroepen VRT en RTBF.  Ze eisten de heropening van de Griekse omroep ERT, en betuigden hun solidariteit met de Griekse collega’s en met het Griekse volk dat de zoveelste slag moet incasseren.

Er waren toespraken in naam van de Belgische en Europese journalistenverenigingen; dat zoiets mogelijk is in Europa had niemand voor mogelijk gehouden. Een democratie zonder openbare omroep is ondenkbaar. Het blijft trouwens niet bij woorden van solidariteit vanwege verontwaardigde journalisten. De EBU, Europese koepel van openbare omroepen, speelt een sleutelrol in de productie van uitzendingen door ERT-personeel dat de Griekse omroep bezet houdt. De programma’s worden via internet aan de EBU bezorgd die ze via satelliet uitzendt. EBU-voorzitter Jean-Paul Philippot (tevens algemeen bestuurder van de RTBF) was er ook vlug bij om de heropening van de Griekse omroep te eisen.

In naam van de personeelsvakbonden bracht Luc Vandenhoeck (ACOD) hulde aan “het blijvend verzet van de Griekse werkers tegen de Europese dictatuur”. Hij prees ook de goede samenwerking tussen journalistenverenigingen en bonden, en zei dat een petitie die bij de omroepbonden startte al vlug haar weg in Vlaanderen gevonden heeft.

Tenslotte nam Yiorgos Vassalos het woord in naam van een solidariteitsinitiatief van Griekse jongeren in Brussel. Yiorgos, die ook zeer actief is in de Comités Action Europe/Actiecomités Europa, stelde vast dat de ERT nog nooit zo levend geweest is als sinds de “dood” ervan: zangers, professoren, dichters komen er langs en leveren hun bijdrage aan de uitzendingen; de staking gisteren tegen de sluiting was de beste sinds lange tijd. “Deze streek van de regering wordt nog haar doodsteek”, voorspelde hij. (hm)

ERTprotest1

 

Marc Van de Looverbosch, voorzitter van de Vlaamse journalistenbond

 

ERTprotest2

Philippe Leruth, Association des Journalistes Professionnels

 

ERTprotest3

Luc Vandenhoeck (ACOD) in naam van de vakbonden bij de VRT

 

ERTprotest4

Yiorgos Vassalos, Initiative de Solidarité avec la Grèce qui résiste (Brussel)

ERTprotest5

Reacties plaatsen niet mogelijk