Recente reacties

op “Steun aan Israel, deel van de EU-canon” (10 nov.)

 

 

Komende evenementen

Brussel: Protest tegen Energiecharterverdrag

8 juli 2021 – Over de herziening van dit ecocide-verdrag werd in juni onderhandeld, maar volgens gelekte bronnen is er geen vooruitgang geboekt. Momenteel ( 6 – 9 juli) is er een nieuwe onderhandelingsronde bezig, die waarschijnlijk even weinig zal opleveren als de vorige; volgens insiders stelt de Europese Commissie – die voor de EU de onderhandelingen voert – zich maar zwak op.  Het charterverdrag blijkt nochtans een zware hypotheek te zijn voor het Parijse klimaatverdrag. Klimaatbeleid kan via dit verdrag op miljardenclaims van de energieconglomeraten stoten.

Het was in deze context dat op 6 juli actie gevoerd werd nabij de Commissiegebouwen in Brussel. “Het Energiecharterverdrag is een zwaard van Damocles dat ons boven het hoofd hangt”, was de boodschap die door een hele reeks organisaties gedragen wordt: Friends of the Earth,  Greenpeace, WWF, Climate Action Network en vele andere.  De enige oplossing is dat de EU en de lidstaten het verdrag de rug toekeren, aldus de actievoerders. Paul de Clerck (Friends of the Earth) zei daarover:

“Het was duidelijk vanaf de eerste dag dat dit verdrag ter bescherming van de vervuilders niet kan gewijzigd worden. Een aantal landen weigeren het verdrag aan te passen aan een energiesysteem zonder fossiele brandstof, en verwerpen zelfs de slappe voorstellen van de EU. We bevinden ons in een klimaatcrisis die ons niet permitteert tijd te verliezen met onderhandelingen die tot niets leiden. De EU en de regeringen van de lidstaten hebben geen andere keuze dan tegen de klimaattop van november uit dit schadelijk verdrag te stappen.”

 

Protest bij Europese Commissie, 6 juli 2021 [Foto Friends of the Earth Europe / Flickr]

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *