Facebook

CEO eist waarheid over Dalli-gate

14 december 2012

14 december 2012 – Corporate Europe Observatory (CEO) en andere leden van de Alter-EU-coalitie roepen de burgers van Europa op de volledige waarheid te eisen over het lobby-schandaal dat leidde tot het ontslag van eurocommissaris Dalli. Waarom moest Dalli ontslag nemen, en wat was de rol van de tabaksindustrie?

De tabaksindustrie zegt dat een lobbyist die banden had met de eurocommissaris John Dalli, bevoegd voor gezondheidsbeleid, haar tientallen miljoenen euro’s vroeg in ruil voor het beïnvloeden van het Europees beleid inzake tabak. Maar het zou ook kunnen dat Dalli in een valstrik van de tabaksindustrie gelokt werd om te komen tot uitstel van veranderingen waarvan de industrie niet wil weten.
CEO eist dat de Commissie stopt met haar geheimzinnigheid en alle feiten van “Dalli-gate” bekend maakt. Het schandaal bewijst dat de regels in verband met lobbyen te zwak zijn. Niet geregistreerde lobbyisten kunnen al te gemakkelijk contact leggen met topambtenaren van de Europese Unie om zo het beleid te beïnvloeden. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk