Facebook

Christine Lagarde en de Grieken

31 mei 2012

31 mei 2012 – Een interview in The Guardian met IMF-topvrouw Christine Lagarde deed nogal wat stof opwaaien. Oordeel nu zelf: op de vraag of ze de gedachte kan bannen aan die Griekse moeders die moeten bevallen zonder vroedvrouw, of de patiënten die niet aan levensnoodzakelijke medicamenten geraken, antwoordt Lagarde:”Ik denk eerder aan de kleine kinderen in een dorpje in Niger; ze krijgen twee uur les per dag en moeten een stoel met drieën delen, maar ze zijn zeer blij met die opvoeding. Aan hen denk ik de hele tijd; want ik denk dat ze meer hulp nodig hebben dan de mensen in Athene. (…) Wat Athene betreft, denk ik ook aan al al die mensen die de hele tijd proberen de belasting te ontlopen. Ik denk evenzeer aan Grieken zonder openbare diensten als aan Griekse burgers die hun belasting niet betalen.

De interviewer probeert waarschijnlijk een klinkende scoop te halen met de vraag of het er volgens haar dan op neerkomt dat de Grieken en anderen in Europa een schone tijd gehad hebben maar dat nu de ‘payback time’ aangebroken is; zonder probleem antwoordt Lagarde: That’s right

Wat er ook right is: Lagarde zelf betaalt geen belastingen. Ze verdient als directeur van het IMF 323.257 euro per jaar (27000 euro per maand) plus 57829 euro representatiekosten. Als internationaal functionaris betaalt ze … 0 euro belastingen.

The Guardian heeft niet gevraagd of Lagarde indertijd de musical Le Roi Soleil heeft gezien; daarin zingt Merwan Rim:

Contre ceux d’en haut
C’est contre leurs égos
Que nous devons faire face
C’est nous contre ceux d’en haut

(hm)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk