Recente reacties

 

reactie op Zweden en Finland bij de NATO …  (12/5/22)

meerdere reacties op Europees links en de oorlog in Oekraïne

meerdere reacties op Steunt de Belgische vredesbeweging Poetin?

diverse reacties op Europa en de oorlog in Oekraïne – kort nieuws (3) en (4)  (16/3/22)

2 reacties op De vredesbeweging, het andere slachtoffer van Poetin (11/3/22)

2 reacties op EU en Oekraïne: goed bezig? (1/3/22)

2 reacties op De constructie van het eigen gelijk in oorlogstijd (26/2/22)

1 reactie op Europese Commissie: leve de competitieve oorlogsindustrie!  (16/2/22)

2 reacties op Gevaarlijke gasgeur rond Oekraïne (11/2/22)

Evenementen

De comparatieve voordelen van Kosovo

22 december 2021 – Kosovo is een arm land en geen lid van de EU. Dat heeft zo zijn voordelen. Sinds China zijn grenzen ging sluiten voor geëxporteerd afval, onder andere uit de EU, zochten Europese bedrijven naar andere ‘kostefficiënte’ oplossingen, en vonden zo hun weg naar Oost-Europa. Het dichtbije Kosovo onder andere, waar Roma aan het werk kunnen gezet worden bij het sorteren van afval tegen onklopbare prijzen: 50 à 100 €/maand.

Maar het land biedt nog andere mogelijkheden die door het sociaaldemocratisch Deens regime ontdekt werden: het goedkoop exporteren van gevangenen. Nick Hækkerup, de huidige minister van Justitie (en voormalige van defensie en gezondheidszorg) was blij een contract te kunnen afsluiten met de Kosovaarse autoriteiten om er binnen een jaar 300 Deense gevangenen te kunnen plaatsen. De Deense gevangenispopulatie groeide nogal stevig de laatste jaren, terwijl het aantal cipiers verminderde; de verantwoordelijke minister is dan ook tevreden met deze deal. Zo ook de Kosovaarse autoriteiten, die de 210 miljoen € inkomsten (gespreid over de volgende 10 jaar) als een welkome aanvulling zien voor hun negatieve handelsbalans.

Kosovaarse mensenrechtenorganisaties zijn minder opgezet. De toestand in de gevangenissen is erbarmelijk, zeggen ze, met gevechten, zelfverwonding en doden als gevolg. Maar ook dit laat het Kopenhaags sociaaldemocratisch regime niet onberoerd: ze geven Pristina 30 miljoen euro steun “voor de groene transitie, de promotie van de rechtsstaat, democratie en de mensenrechten”.

De stap van uitvoer van afval naar die van gevangenen is minder groot dan men zou denken, want het betreft in de eerste plaats gevangenen die na het uitzitten van hun straf toch uit het land zullen gedeporteerd worden. Ongedocumenteerden, illegalen, wederrechtelijk het land binnengeslopen. Afval. (hm)

 


 

 

 

 

 

Een reactie op “De comparatieve voordelen van Kosovo”

  1. Knap Herman vooral de laatste paragraaf t.t.z. Je besluit zou de mensen moeten doen huiveren maar ze kijken liever den andere kant op zelfs de LINKSE.
    Het wordt een soort gewenning: het kikker syndroom d.w.z. je gooit een kikker in kokend water hij springt eruit maar warm het water langzaam op dat laat hij zich levend koken!

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *