Komende evenementen

De EU van crisis naar crisis: Groot Brittannië – Deel 1

door Gerrit Zeilemaker
19 november 2018

 

Soms is politiek hilarisch. Mijn vrouw en ik lagen blauw van het lachen op de bank toen Theresa May het Tory-congres op de klanken van Dancing Queen van ABBA kwam binnenwaggelen. Ze had weer een akkoord met de EU gesloten en alles komt goed. Laat het maar aan de conservatieve Tories over.

Het NRC, lijfblad van ondernemend Nederland, sprak van een ‘volhouder’ en  ‘ze kan opeens ontspannen, benaderbaar en zelfs grappig zijn’. May heeft een ‘jaloersmakende onverstoorbaarheid” en ‘dwingt respect af voor moed en doorzettingsvermogen.’ Boven een redactiecommentaar stond dat ‘een overwinning voor Theresa May goed is voor Europa.’

Maar haar Tories rollen vechtend en kijvend over straat en staan in de coulissen klaar om haar een dolkstoot in de rug te geven. Volgens the Guardian zijn er al 23 conservatieve parlementsleden die een motie van wantrouwen binnen de Tory-parlementsfractie tegen May zullen steunen. De rebellerende parlementsleden dachten de drempel van 48 wel te halen om de motie van wantrouwen in te kunnen dienen. Wie zijn eigenlijk die Brexittories?

Een ervan is Jacob Rees-Mogg, voorstander van een Brexit en voor nauwere banden met de VS. Rees-Mogg is nogal katholiek en is tegen abortus en gelijke rechten voor homo’s. Een echte engerd dus.

Dan is er nog Boris Johnson, afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken en berucht om zijn gebrekkige dossierkennis en slechte (lees racistische) woordgrappen. Johnson had enige maanden geleden contact met de ultrarechtse Steve Bannon 1 die zei dat het ‘nu het moment was voor Boris Johnson om Theresa May uit te dagen om het premierschap over te nemen’.

Michael Gove, Minister van Landbouw, die volgens het NRC streed tegen plastic in supermarkten en tegen het mishandelen van hondjes, probeerde eerder als onderminister van onderwijs klimaatverandering uit het lespakket te halen. Hij wordt dan ook een wolf in een kippenhok genoemd.2

Rosenmontag, Düsseldorf 2018. Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

En dan is er nog Esther Mcvey, staatssecretaris voor Werk en Pensioenen, die een dag voor de bekendmaking van een vernietigend UN-rapport over extreme armoede en mensenrechten ontslag nam. De UN-rapporteur extreme armoede en mensenrechten, Philip Alston, startte een onderzoek naar bezuinigingen en toenemende armoede in Groot-Brittannië. Hij werd begeleid door een twitterstorm aan berichten over de gevolgen van armoede met de hashtag #UNVisit2018. In sommige delen van Groot-Brittannië leven meer dan de helft van de kinderen in armoede 3. Het aantal mensen dat gebruik moet maken van een voedselbank is schokkend. Ondertussen zijn de huren de afgelopen jaren verdubbeld en is aantal daklozen sterk gestegen, waarvan er de afgelopen vijf jaar minstens 230 zijn gestorven. De aanbevelingen in het UN-rapport zijn niet verplicht en worden dan ook stelselmatig genegeerd door de Tory-regering. Stelselmatig, want het is het vijfde UN-rapport in twee jaar tijd 4

Ondertussen vragen velen zich af wat nu de reden van de verdeeldheid over Brexit kan zijn binnen de Britse heersende klasse. Is het de angst bij Brexiteers onder de Tories dat de EU de toegang tot belastingparadijzen op de Britse eilanden wil blokkeren 5, gaan ze voor een Singapore-stijl kapitalisme, of gaat het bij een aantal Brexiteers om een speciale handelsrelatie met de VS aangemoedigd door het succes van Trump? Is het verdeeldheid tussen de City, het na Wallstreet grootste financiële centrum in de wereld, en de zieltogende Britse goederenindustrie? Dit vergt een onderzoek dat dit artikel te buiten gaat, maar de verdeeldheid is goed zichtbaar in de ruzies tussen de Tories.

Feit is dat de conservatieve regering geen plannen had voor een eventuele Brexit en dat geeft aan hoe verassend de uitslag van het referendum was, ook voor degenen onder hen die voor de Brexit waren. Het lijkt er veel meer op dat de arrogante Tories stiekem op een stem voor Europa rekenden. De tweede fout van de conservatieven waren de tussentijdse verkiezingen die  Theresa May uitschreef en die uitliepen op een compleet debacle. Ook deze mislukking kwam voort uit de arrogantie van de macht en een zware onderschatting van Labour onder Jeremy Corbyn. Het resultaat was dat de Tories hun meerderheid kwijt raakten en een coalitie met een Noord-Ierse partij (DUP) moesten aangaan en Labour één van de grootste verkiezingsoverwinningen sinds de Tweede Wereldoorlog behaalde.

Ook hebben de Tories de harde lijn van de EU-onderhandelaars onderschat. Belangrijk in dit verband is dat als de leider van onderhandelingsdelegatie van de EU, Barnier, er niet meer uitkwam een Duitse EU-ambtenaar, Sabine Weyand, te hulp schoot. Zo verklaarde Weyand aan de 27 EU-ambassadeurs:”Het Koninkrijk moet zijn regels aanpassen, maar de EU behoudt de totale controle.” 6. Beter kan de macht van Duitsland niet gedemonstreerd worden.

Naast de officiële gesprekskanalen had Weyand een geheime ‘tunnel’ geopend waarin de onderhandelingen verder gingen, deels buiten de  Engelse Brexit-minister Raab om. Het akkoord komt er op neer, zo zei een Duitse parlementariër  “dat Groot-Brittannië in dezelfde situatie is als Zwitserland, ze nemen het grootste deel van de regelingen van de EU over, maar hebben in Brussel niets meer te zeggen.” Het resultaat komt met 99% van de Duits-Europese wensen overeen. 7.

De Britse conservatieven hebben een chaos veroorzaakt en hebben zich ten opzichte van het  Engelse volk schandalig onverantwoord gedragen. Om zich tegen de woede van het volk te beschermen nemen ze alvast voorzorgsmaatregelen. Een team van twintig legerofficieren die normaal met terrorismebestrijding bezig is maakt plannen om de orde te bewaren onder de werktitel: Operation No Deal 8.

Ondertussen is Labour de grote onbekende in alle mediacommentaren en berichten. Het is onvoorstelbaar wat er geschreven en verzwegen wordt om te verhinderen dat we iets over de meningen en positie van Labour en zijn leider Jeremy Corbyn te weten komen. Stof voor deel II.

Wordt vervolgd!

 

Voetnoten

  1. https://www.theguardian.com/politics/2018/jul/14/steve-bannon-boris-johnson-theresa-may-prime-minister
  2. https://www.monbiot.com/2017/06/27/a-plant-in-government/
  3. http://www.endchildpoverty.org.uk/more-than-half-of-children-now-living-in-poverty-in-some-parts-of-the-uk/
  4. https://www.thecanary.co/trending/2018/11/08/people-are-sharing-the-truth-about-extreme-uk-poverty-as-the-mainstream-media-lets-them-down/
  5. https://www.thecanary.co/global/2017/12/22/brexit-power-brokers-laughing-way-offshore-banks-now/
  6. http://www.faz.net/aktuell/brexit/brexit-entwurf-gebilligt-das-juengste-gericht-ist-gnaedig-15890987-p2.html
  7. https://www.heise.de/tp/features/Brexit-means-Chaos-4222642.html
  8. https://www.thetimes.co.uk/edition/news/operation-no-deal-army-plans-for-troops-on-street-cc5c55kq8

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *