De politiestaat kent geen grenzen

30 september 2021 – Om hun acties te organiseren deden Franse activisten van Youth for Climate beroep op de versleutelde e-maildienst Protonmail van het Zwitserse bedrijf Proton Technologies AG. De bedrijfsslogan boezemt vertrouwen in: “ProtonMail is email that respects privacy and puts people (not advertisers) first. Your data belongs to you, and our encryption ensures that.”

In september 2020 hielden de activisten in Parijs een klimaatkamp, waarbij het thema “ons de straat terug toe-eigenen” actief ondersteund werd door de bezetting van leegstaande gebouwen. Ze wilden daarmee protesteren tegen de ‘gentrificatie’ (eenzijdige gerichtheid op welstellende bewoners) en vastgoedspeculatie in Parijse wijken.

De politie ging de sporen na van de “illegale bezetters van privaat eigendom” en vond op sociale netwerken een reeks e-mailadressen. Maar wie zat daarachter? Door de versleutelde communicatie was dat niet zomaar te achterhalen. Maar de politiestaat kent geen grenzen, en ook al behoort Zwitserland niet tot de Europese Unie, via Europol werd Protonmail opgedragen om gegevens te verschaffen over de betrokken klanten. Daarop werden verschillende razzia’s gehouden in Frankrijk en zeven activisten aangeklaagd wegens huisvredebreuk. Hun proces vindt in februari 2022 plaats.

Het vrijgeven van informatie van klanten door een bedrijf dat prat gaat op de privacy van zijn diensten is natuurlijk een smet op de reputatie ervan, maar in een verklaring zegt Protonmail dat het geen keuze had wegens de wettelijk bindende opdracht die het kreeg van de Zwitserse overheid. (hm)

Bronnen: InfoSperber, Reporterre, Basta, Paris-luttes.info.

 


 

Hits: 52

 

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *