Facebook

3 days ago

Ander Europa

Retweeted Erik Wesselius (@erikwesselius):

»Italy’s organic crisis won’t be resolved until its underlying cause is grappled with: the fundamental incompatibility between Italy’s political economy and the single currency.« t.co/KPG0cNaa2n
... See MoreSee Less

View on Facebook

Debatavond over Syrië verboden in Brussel

21 november 2015

Gisterenavond zou in Sint-Gillis (Brussel)  een info- en debatavond doorgaan over de oorlog in Syrië, met de medewerking van een aantal specialisten. Het initiatief ging uit van de vormingsorganisatie Fondation Leon Lesoil , aanleunend bij de links-radicale Socialistische Arbeiderspartij SAP-LCR. Net voor aanvang en zonder enig overleg werd de bijeenkomst door de politie verboden.

Op 11 januari waren alle politici in Europa nog ‘Charlies’, en na de aanslagen van vorige week in Parijs was de boodschap onze vrije Westerse samenleving vooral niet te laten aantasten door het terrorisme. Men zou denken dat vrije meningsuiting, het recht op vergadering en politiek debat hierbij helemaal bovenaan staan. Maar met dergelijk willekeurig verbod worden onze eigen beleidsmakers een gevaar voor de zo geprezen Westerse waarden.

 

PERSBERICHT verspreid door de vormingsorganisatie Fondation Leon Lesoil en SAP/LCR

Debatavond over Syrië verboden in Sint-Gillis

Op vrijdag 20 november verbood Charles Picqué, PS-burgemeester van Sint-Gillis net voor de aanvang een conferentie over « Oorlogen en revolutie in Syrië”. De avond werd georganiseerd door de vzw Vorming Leon Lesoil en de SAP (Socialistische Arbeiderspartij) en zou in het cultureel centrum De Pianofabriek plaats vinden.

De 80 aanwezigen beslisten eerst het debat buiten op de binnenplaats voort te zetten. De politie dreigde daarop een organisator en een aanwezige van Syrische afkomst op te pakken. De politie verhinderde het voortzetten van de meeting, waarop de aanwezigen in betoging naar een nabijgelegen plaats trokken waar ze de avond verder zetten.

De PS-burgemeester van Sint-Gillis en de politie beslisten dus eenzijdig een debatavond te verbieden, zonder enig voorafgaand contact met de organisatoren. Dit verbod berustte op geen enkele dreiging of risico van het verstoren van de openbare orde, maar was louter gebaseerd op het thema van de avond. De conferentie wou de barbarij van het Syrisch regime en IS bespreken, net als de volksopstand in Syrië en de solidariteit met de democratische en antikapitalistische stromingen in het land.

Op de conferentie waren tussenkomsten voorzien van volgende personen:  Joseph Daher, School of Oriental African Studies (SOAS – Londen), en assistent aan de universiteit van Lausanne, lid van het Zwitserse solidaritéS en de Stroming van Revolutionair Links in Syrië, Sophie Aujean, specialiste rond het Midden-Oosten bij Amnesty International en lid van het comité “Action Syrie”, Pascal Fenaux, journalist van Courrier International en lid van de redactieraad van La Revue Nouvelle en Rhodi Mellek, van het Rojava-Comité, vertegenwoordiger in Brussel van de PYD.

De Vorming Leon Lesoil en de SAP veroordelen met klem dit verbod en zijn van oordeel dat het hier om een ongehoorde censuur en aanval op het recht op vrije meningsuiting, vergadering en vereniging gaan.

De Belgische staat, de regering en de lokale autoriteiten willen de bevolking momenteel bang thuis houden en haar beletten te debatteren of op straat te komen. Het antwoord op de terreur van Islamitische Staat kan voor ons niet het inperken van democratische rechten en vrijheden zijn.

De SAP roept alle sociale bewegingen en de linkerzijde op om niet in de val te trappen van de “nationale eenheid”, nieuwe repressieve maatregelen of het “opschorten”  van het sociale verzet. Meer dan ooit komt het er op aan vragen te stellen bij de wortels van het extreme geweld.

Voor ons is de enige uitweg het voortzetten van de strijd tegen besparingen en repressie, voor gelijkheid en tegen de imperialistische oorlogen. Meer dan ooit moeten we nu opkomen voor onze democratische, sociale en ecologische eisen.

 

Voor meer informatie kan u contact opnemen met:

Thomas Weyts (woordvoerder SAP)

E-mail: info@sap-rood.org

Tel: 0496 20 76 37

Reacties plaatsen niet mogelijk