Komende evenementen

Duitsland verbiedt Palestina congres

 

15 april 2024 – In het voorbije weekend zou er in Berlijn een Palestina Kongress plaatsvinden waarin ook de schuldige rol van Duitsland in de IsraĆ«lische oorlog tegen de Palestijnen zou ter sprake komen. Het congres werd georganiseerd door onder andere het Duits Palestina comitĆ©, de organisatie Joodse stem voor een rechtvaardige vrede in het Nabije Oosten, de beweging DiEM opgericht door de gewezen Griekse minister van financiĆ«n Varoufakis en vele anderen. Onder de aangekondigde sprekers, zowel Joden als Palestijnen, Ā was er onder andere de Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu Sitta, onlangs benoemd tot rector van de universiteit van Glasgow, die als dokter zes weken in het gebombardeerde Gaza werkte; ook zijn bejaarde oom Salman Abu Sitta, die als geograaf de gevolgen van de Nakba in kaart heeft gebracht, zou via videoverbinding vanuit Londen tussenkomen. Voorts Yanis Varoufakis, Wieland Hoban, Ā de voorzitter van Joodse stem voor een rechtvaardige vrede, Irene Montero, gewezen Spaans minister voor gendergelijkheid, de Nederlandse ex-Israeli en antizionist Yuval Gal (die op een BIJ1-lijst stond) en vele anderen.

Maar sinds vele weken was er van overheidswege en in de media een hetze ontstaan tegen het congres, met argumenten – als je het zo kunt noemen – over antisemitisme en goedkeuren van terrorisme. Politici van over het hele spectrum, Die Linke inbegrepen (Lederer en Breitenbach) Ā verenigden zich in een Alliantie tegen antisemitisch terrorisme, die vooraf verklaarde dat het Palestinacongres ā€œantisemitische haat zou verspreidenā€ en dat Berlijn niet het centrum mocht worden van terroristenverheerlijking.

De Bondsrepubliek heeft ook sinds enkele jaren een ā€œcommissaris voor het Joodse leven in Duitsland en de strijd tegen het antisemitismeā€, Felix Klein, die vindt dat IsraĆ«l een apartheidsstaat noemen neerkomt op antisemitisme en delegitimering van de IsraĆ«lische staat. Klein vond dat de 86-jarige Salman Abu Sitta het toegangsrecht tot de Bondsrepubliek moest ontzegd worden, want hij had het aangedurfd na de aanval van Hamas op 7 oktober te zeggen dat hij misschien ook wel door de afsluiting was geglipt, was hij wat jonger geweest en nog leefde in het concentratiekamp met naam Gaza.

Het congres nam vrijdag al een moeilijke start met uren vertraging. Honderden politieagenten stelden zich op rond het gebouw, en aan de organisatoren werd gezegd dat voor redenen van brandveiligheid er slechts 250 mensen in de zaal konden, alhoewel ze een capaciteit van 1000 heeft. Tijdens deze tribulaties speelde zich nog een ander repressietafereel af aan de Berlijnse luchthaven. Daar kwam de reeds genoemde dokter Ghassan Abu Sitta aan die ā€˜s avonds op het congres zou spreken. Hij werd echter door de politie tegengehouden, drie uur ondervraagd en kreeg verbod om de Bondsrepubliek te betreden.

 

Een moeilijke start dus voor het congres, maar daar zou al na een paar uur een eind aan komen. De vertoning van de video met Salman Abu Sitta was het sein voor de politie om massaal binnen te vallen, de stroom uit te schakelen Ā en de voortzetting van het congres te verbieden. De bejaarde man had zogezegd een spreekverbod in de Bondsrepubliek en hem via video aan het woord laten was blijkbaar al reden genoeg om het congres manu militari stop te zetten. Ook Varoufakis was het verboden deel te nemen, zelfs via video, aan politieke activiteiten.

Op zaterdag kwamen duizenden mensen protesteren tegen het vertrappelen van de meest elementaire democratische rechten. Op zondag konden de congresorganisatoren toch via internetverbinding een ā€˜Tribunaal tegen Duitse medeplichtigheid aan de genocide in Gazaā€™ voor elkaar krijgen; Duitsland is na de VS inderdaad de belangrijkste wapenleverancier aan IsraĆ«l. De toespraak die Varoufakis zou gehouden hebben kunt u in vertaling nalezen op De Wereld Morgen.

 

Direct na het politieoptreden dankte de CDU burgemeester van Berlijn, Kai Wegner, de politie ā€œvoor haar afdoende interventie bij dit haatevenement; zo wordt duidelijk welke regels er van toepassing zijn in Berlijnā€. Ook de sociaaldemocratische minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser sprak haar tevredenheid uit. Begin april al hadden de jeugdorganisaties van de Groenen, de SPD en de liberale FDP de autoriteiten opgeroepen om op te treden tegen het antisemitisme en de verheerlijking van terreur die van het Palestinacongres dreigde uit te gaan.

Over deze ontstellende feiten werd in de internationale pers misschien nog het best verslag uitgebracht door de Washington Post. En het devies van deze (niet bepaald linkse) krant past uitermate goed bij de feiten, een politiemacht die de elektriciteit uitschakelt om een congres te boycotten: Democracy Dies in Darkness. (hm)

Toegevoegd op 22-4-24: Relaas door Varoufakis (in het Engels) van de boycot

 


 

 

Een reactie op “Duitsland verbiedt Palestina congres”

 1. Het is een verontrustende ontwikkeling die u hier weergeeft . Ze is verontrustend door de grote unanimiteit van de gevestigde politieke machten . Dit soort unanimiteit om een informatie vergadering te verbieden gaat verder dan een marginaal fenomeen.
  Net zoals bij het EU migratie pact zijn er op politiek vlak ontwikkelingen gaande waarover de bevolking en zeker de leiders van drukkingsgroepen zich ongerust over moeten maken. Er grijpt naar mijn mening een ontwikkeling plaats waarbij “de menselijke solidariteit ” dat door de strijd van de arbeiders en ten koste van vele mensenlevens een bevoegdheid van de staat werd, nu terug wordt verwezen naar de liefdadigheid zoals in de 19 de eeuw en zoals vandaag in de in de USA. Het is een erosie die al een tijdje bezig is maar vandaag de dag het daglicht niet meer schuwt.
  Ik stel me eveneens de vraag of de gekende Joods Amerikaanse lobbygroep (AIPAC) die politici “maakt of kraakt ” en zijn Europese tak een rol hebben gespeeld in dit verbod zie artikel
  https://orientxxi.info/magazine/enquete-sur-les-reseaux-d-influence-israeliens-a-bruxelles,2876
  Zie artikel over AIPAC
  Tenslotte Herman heb ik zoal mijn bedenkingen over de Linkse partijen in Europa.. Hun leiders doen me denken aan de verfilmde Roman van Tomasi di Lampadusa film uit 1963 van Luchino Visconti ” Il Gattopardo ” le Guepard, ” de Tijgerkat ” met Burt Lancaster, Alain Delon en Claudia Cardinale . In de film tracht de prins van Salina , Fabrizio (Burt Lancaster) zijn neef Tancredi (Alain Delon) te weerhouden zich aan te sluiten bij de nationalistische bende van Garibaldi. Tancredi zegt aan zijn oom de volgende profetische woorden : ā€˜Als wij er niet bij zijn, maken ze straks nog een republiek onder onze neus. Geloof me, oom, als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles veranderenā€
  De bovenstaande uitspraak is de gedragscode van de Elite : ā€œwe doen alsof en vervolgens doen we gewoon verder ā€œ. Zoals een riet in de storm, even meebuigen welwillend meedoen om de revolutie te neutraliseren en op het ogenblik dat diegene die ,de status-quo bedreigt, even niet oplet, worden de voorgaande machtsverhoudingen terug veilig gesteld.
  Het is stof tot nadenken !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *