Facebook

Dwaallicht aan het eind van de tunnel

22 oktober 2012

22 oktober 2012 – Europese leiders zien ‘licht aan het eind van de tunnel: “president” Herman Van Rompuy, Angela Merkel, Manuel Barroso, Mario Monti, François Hollande …, allen hebben ze het gezien. Het tegendeel beweren zou van hun kant natuurlijk slechte public relations zijn; als men miljoenen mensen het donker in drijft kan men moeilijk zeggen dat het nog donkerdere zal worden. En het mooist is als men kan beweren dat het licht er niet toevallig is, maar dank zij de harde maar wijze politiek van deze leiders.
Zo hoorde men uit verschillende hoeken dat het soberheidsbeleid in Griekenland vruchten begint af te werpen. “Greek exports are growing faster than anywhere else in the Union”, jubelde Van Rompuy onlangs.

Ronald Janssen, economisch adviseur van het Europees Vakverbond (EVV), waagde zich in die Griekse tunnel; hij vond er alleen een dwaallicht. In een artikel in Social Europe Journal legt hij uit hoe de vork blijkbaar in de steel zit. De spectaculaire toename met 20% van de Griekse export blijkt vooreerst door één productgroep veroorzaakt te worden, die van petroleumproducten en afgeleiden ervan (brandstof, smeermiddelen, elektrische stroom). Janssen vond dit al vreemd, omdat het een kapitaalintensieve sector betreft, waarop  de hakbijloperaties op de Griekse lonen weinig invloed kunnen hebben. De spectaculaire exportstijging in deze sector (een verzesvoudiging op zowat een jaar tijd!) bleek ook alleen naar niet-Europese landen gericht te zijn.

Het raadsel vond zijn ontknoping in een bericht (d.d. 10 oktober 2012) van de Griekse statistische dienst: er is een correctie onderweg voor de primaire gegevens, voorlopig geen statistieken over de export van olieproducten meer.

De loonmatigingspropagandisten (‘austerians’) moeten wel wanhopig zijn als ze zich al moeten baseren op ongecorrigeerde statistieken, zo besluit Janssen zijn artikel. (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk