Facebook

Een profetisch interview uit 2011 met Varoufakis

30 januari 2015

30 januari 2015 – Op 12 oktober 2011 publiceerde De Groene Amsterdammer een interview met Yanis Varoufakis. Varoufakis is vandaag minister van financiën in de nieuw gevormde Griekse regering van Syriza.
Het werd een profetisch interview.
Hij noemt het akkoord van het Nederlandse parlement over een bijdrage van 98 miljard euro aan het Europese noodfonds dat Griekenland moet helpen “een historische fout”. Het geld gaat immers niet naar Griekenland, maar via die omweg naar de virtueel failliete Europese banken. Dat is niet goed voor Griekenland, en ook niet voor Nederland. Het noodfonds is “giftig” en “een schandaal”.
De huidige Griekse minister van financiën verzette zich dus reeds in 2011 uitdrukkelijk tegen de zogenaamde “hulp aan Griekenland”. Het zou interessant zijn na te gaan welk standpunt Dijsselbloem indertijd innam over de Nederlandse “hulp aan Griekenland”. Misschien is het een goed idee een affiche of folder uit te brengen met de standpunten in tempore non suspecto van beide bewindslieden.
Wat stelde Varoufakis dan wel voor? Wezenlijk drie dingen: ten eerste het geld van de noodfondsen te gebruiken om de failliete Europese banken op te kopen, na te gaan wie er schuldig was aan het debacle van deze banken, ze weer gezond te maken en vervolgens weer naar de markt te brengen; ten tweede Europese obligaties, gewaarborgd door de ECB, in het leven te roepen om de lidstaten te financieren, zodat deze niet meer land per land afhankelijk zijn van de financiële markten;  ten derde de ECB Europese obligaties laten uitgeven om geld te mobiliseren voor de Europese Investeringsbank, en zo een Europees investeringsprogramma op gang te trekken.
Het lijken voor de hand liggende en vrij gematigde voorstellen, die echter verworpen worden door beleidsmakers die menen dat Europa moet worden “verenigd” door de vrije concurrentie, ook tussen de lidstaten, omdat alleen de strijd van allen tegen allen voldoende garanties biedt dat komaf gemaakt wordt met het Europees sociaal model. (fs)

Hierbij de link naar het interview in De Groene.

Reacties plaatsen niet mogelijk