Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Eindelijk transparantie bij Europol en Frontex?

19 januari 2021 – Europol, de coördinatie van politiediensten in de EU, en Frontex, het grensbewakingsagentschap dat probeert ‘vreemdelingen’ buiten de Unie te houden, hebben een barslechte naam voor wat betreft de ‘transparantie’, de informatieplicht naar de burgers toe. Statewatch, de bekende ngo die toezicht houdt op de burgerlijke vrijheden in de EU, had zich daarover reeds meerdere malen beklaagd bij de betrokken Europese agentschappen, maar zonder praktisch resultaat. Statewatch richtte zich vervolgens tot de Europese ombudsvrouw Emily O’Reilly, en vandaag meldt de burgerrechtenorganisatie dat de twee agentschappen maatregelen zullen nemen om aan hun verplichtingen te voldoen.

O’Reilly herinnerde er hen aan dat ze verplicht zijn een openbaar documentatieregister bij te houden dat gebruiksvriendelijk, volledig en up-to-date is; uitzonderingen op de openbaarheid kunnen maar geval per geval toegekend worden en moeten de richtlijn terzake volgen. Natuurlijk weten deze agentschappen dat al lang, maar zoals directeur Chris Jones van Statewatch verklaarde is het “verbazingwekkend dat het meer dan acht jaar heeft geduurd voordat zij concrete plannen hadden om aan de wet te voldoen.”  Het blijft natuurlijk uitkijken wat daar van wordt, want Frontex heeft zich er alleen nog maar toe  verbonden om tegen voorjaar 2022 een stappenplan uit te werken om zich naar de wet te schikken.

Toch merkwaardig dat het een kleine club als Statewatch is, die vooral op vrijwilligerswerk berust, die moet opkomen voor fundamentele vrijheden van de burgers, terwijl een grote machine met uitstekend betaald personeel als het Europees Parlement daar blijkbaar niet aan toekomt. (hm)

 


 

Hits: 35

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *