Facebook

EU leert Poetin een lesje … in grinniken

5 december 2014

5 december 2014 – Het Europees buitenlandbeleid begint hilarische vormen aan te nemen. Sinds jaren foetert de Europese Unie tegen South Stream, een pijpleiding die Russisch gas via de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije  en Slovenië tot in Oostenrijk (en eventueel Italië) zou brengen. Ondertussen levert een gelijkaardig project, Nord Stream, reeds drie jaar via de Baltische Zee Russisch gas tot in Noord-Duitsland; voorzitter van de raad van toezicht van het Gazprom-pijplijnconsortium is niemand minder dan Angela Merkels voorganger  Gerhard Schröder. De Nord Stream-gaskraan werd in november 2011 plechtig geopend door kanselier Merkel en de toenmalige premiers Rutten van Nederland,  Fillon van Frankrijk en Medvedev van Rusland (foto).

Nordstream

Merkel en Rutten openen de NordStreamkraan, 8 november 2011

Wanneer Bulgarije – pas een jaar lid van de EU – begin 2008 een contract tekent met Rusland om een deel van South Stream op Bulgaars grondgebied aan te leggen, hoopt het armste land van Europa op tewerkstelling en inkomsten via  het gastransport. Maar Barosso’s Commissie ziet in het project een inbreuk op het Europees concurrentiebeleid (zoals op een spoorlijn concurrerende treinbedrijven moeten kunnen rijden, moet een gaspijplijn enz.; de opdrachten zouden ook te eenzijdig naar Russische en Bulgaarse ondernemingen gaan, zodat de eerlijke mededinging enz.) en er wordt met sancties gedreigd voor de kersverse lidstaat. Gelijkaardige ervaringen in de andere lidstaten waar South Stream zou door passeren, en waar soms reeds een aantal investeringen gebeurd zijn. Aan aspirant-lidstaat Servië wordt duidelijk gemaakt dat doorgaan met South Stream de toetreding kan in het gedrang brengen.

Het is vrij duidelijk: South Stream is Nord Stream niet, Bulgarije Duitsland niet, en de EU zal die duivel in het Kremlin eens een lesje leren ! De Europese stelling dat handeldrijvende naties geen oorlog voeren (cfr. de zo geroemde zestigjarige vrede in Europa sinds het Verdrag van Rome) moet logischerwijze in dit geval geïnterpreteerd worden als een oorlogsverklaring aan het adres van de Russen: geen handel, geen vrede. Maar de temperatuur in Moskou is geschikt om het hoofd koel te houden, het Kremlin legt  zich neer bij de zaak, en op 1 december 2014 meldt Poetin dat het South Stream-project stopgezet wordt. Hoera, de Russische beer heeft de duimen moeten leggen voor het superieure Europa!

Dat was 1 december 2014. Maar wat zegt Commissievoorzitter Juncker op 4 december? Schandalig, chantage van de Russen tegenover Bulgarije, South Stream kan wel degelijk doorgaan !  Asjemenou! Wat moet geheelonthouder Poetin in zijn Kremlin gegrinnikt hebben! Zou het dan toch waar zijn dat de EU geleid wordt door alcoholbenevelde potentaatjes? Of zijn ze in Brussel wat ontnuchterd nu blijkt dat de Amerikanen helemaal niet scheutig zijn om een energy chapter toe te voegen aan TTIP, het vrijhandelsakkoord EU-USA ? Of dat Washington zelfs ermee dreigt, als reactie op de Europese vraag naar een strenger nucleair veiligheidsbeleid,  geen uranium meer te leveren voor de kernreactor in Mol (België), waar medisch nucleair materiaal wordt geproduceerd dat wereldwijd gevraagd wordt ?

Men moet zich in ieder geval heel wat vragen stellen bij het Europees buitenlandbeleid, economisch beleid en energiebeleid … (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk