Facebook

Europees ‘economisch bestuur’ zet grote stap in Portugal

19 januari 2012

19 januari 2012 – Verleden dinsdag werd in Portugal een akkoord getekend tussen regering, patronaat en de vakbond UGT; de grootste vakbond CGTP had de onderhandelingen reeds vroeger verlaten en bestempelde het akkoord als een terugkeer naar het feodalisme.

De jaarlijkse vakantie wordt van 25 naar 22 dagen teruggebracht, er sneuvelen 3 of 4 officiële feestdagen, de ontslagvergoedingen worden verminderd van 20 naar 12 (of zelfs 8 ) dagen per gewerkt jaar, de werkloosheidsvergoeding wordt nog méér beperkt. Overuren bestaan niet meer, want bedrijven beschikken over een ‘krediet’ van 150 uren (zelfs 200 mits een akkoord) per werknemer en per jaar waarin ze zonder extra’s de werknemers kunnen opeisen.

Toch wordt dit akkoord in de businesswereld als een halve mislukking beschouwd, want het regeringsvoorstel hield in dat elke werknemer in de privé dagelijks een half uur extra werkt zonder vergoeding. Het was door het schrappen van deze maatregel dat de conservatieve regering Pedro Passos Coelho dat de UGT over de streep werd gehaald om het akkoord te tekenen.

De CGTP roept samen met andere sociale organisaties op tot een grote betoging op 11 februari. (hm)


Reacties plaatsen niet mogelijk