Komende evenementen

Europese Commissie wil farmaceutische industrie handje toesteken

19 februari 2013 – In de Süddeutsche Zeitung van gisteren verscheen een alarmerend bericht over plannen van de Europese Commissie om de regelgeving rond klinische proeven op mensen met nieuwe geneesmiddelen te vereenvoudigen. De farmaceutische industrie kreunt immers onder de zware financiële lasten van dergelijk onderzoek. In de EU is totnogtoe in dat verband een richtlijn van kracht, die dus in elke lidstaat in  nationaal recht omgezet werd. In het ene land komt er een ethische commissie aan te pas, in een ander kijkt men niet zo nauw. Voorstel van de Europese Commissie: gedaan met de richtlijn en zijn 27 nationale omzettingen, één verordening voor de hele EU. En goedkeuring in één lidstaat kan dan ook volstaan voor de hele Unie. Welke lidstaat? Laat dat over aan de specialisten terzake: het farmaceutisch bedrijf dat het nieuwe geneesmiddel wil lanceren! Op die manier wil de Commissie het farmaceutisch onderzoek stimuleren, dat totnogtoe “leed onder de te strenge beschermingsnormen”.

Duitse volksvertegenwoordigers van CDU/CSU, SPD, FDP en Grünen maken zich zorgen en namen een gezamenlijk initiatief om het Commissievoorstel te laten veranderen. Dit voorstel zou in juni 2013 voor een eerste lezing in het Europees Parlement voorliggen.

Presseurop zorgde voor een korte samenvatting in het Nederlands van het Duitse krantenartikel en verwijst ook naar een eerder bericht daarrond in de Berliner Zeitung. (hm)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk