Recente reacties

Komende evenementen

Europese privacypolitiek opnieuw onwettig verklaard

17 juli 2020 – Onze persoonlijke gegevens zijn een miljardenzaak geworden, er wordt jacht op gemaakt door internetgiganten en farmabedrijven,  ze worden voor veel geld versjacherd, de Googles en Facebooks spelen ze door aan de spionagediensten. De overheid, in het bijzonder de Europese, zouden ons moeten beschermen tegen deze totaal illegale praktijken, maar zoals we begin dit jaar nog schreven: uw privacy is een EU-geschenk aan Washington.

Als hiertegen gereageerd wordt, gaat het initiatief uit van consumentenorganisaties, gespecialiseerde ngo’s en moedige activisten, zoals de Oostenrijker Max Schrems, eerder dan van overheden. Het was door hun toedoen dat een regeling tussen de EU en de USA, bekend als Safe Harbor, onderuit gehaald werd en uiteindelijk door het Europees Hof van Justitie in 2015 als onverenigbaar met het Europees recht werd bestempeld.

Safe Harbor kreeg in 2016 een opvolger: Privacy Shield, maar dit bleek slechts Safe Harbor onder een andere naam te zijn! Opnieuw spanden Max Schrems en medestanders een zaak in. Gisteren 16 juli maakte het Europees Hof van Justitie haar oordeel bekend.  Schrems in een reactie: “Ik ben erg blij met de uitspraak. Het lijkt erop dat het Hof ons in alle opzichten heeft gevolgd. Dit is een totale klap voor de Ierse Data Protection Commission  en Facebook. Het is duidelijk dat de VS hun toezichtswetten serieus zullen moeten veranderen, als de Amerikaanse bedrijven een belangrijke rol willen blijven spelen op de EU-markt.”  Laat ons hopen… Het arrest maakt ook duidelijk dat de Europese Commissie de Amerikaanse toezichtswetgeving niet grondig en nauwkeurig heeft beoordeeld in het kader van het privacyschild. In plaats daarvan boog zij zich voor de Amerikaanse druk bij het passeren van het privacyschild. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.