Recente reacties

 

reactie op Zweden en Finland bij de NATO …  (12/5/22)

meerdere reacties op Europees links en de oorlog in Oekraïne

meerdere reacties op Steunt de Belgische vredesbeweging Poetin?

diverse reacties op Europa en de oorlog in Oekraïne – kort nieuws (3) en (4)  (16/3/22)

2 reacties op De vredesbeweging, het andere slachtoffer van Poetin (11/3/22)

2 reacties op EU en Oekraïne: goed bezig? (1/3/22)

2 reacties op De constructie van het eigen gelijk in oorlogstijd (26/2/22)

1 reactie op Europese Commissie: leve de competitieve oorlogsindustrie!  (16/2/22)

2 reacties op Gevaarlijke gasgeur rond Oekraïne (11/2/22)

Evenementen

Brussel – Betoging ‘Europa voor vrede’

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 27/03/2022
13:00

Categorieën Geen Categorieën


Zondag 27 maart komen we op straat om onze verontwaardiging uit te drukken over de Russische invasie van Oekraïne. We spreken ons uit tegen de gruwel van oorlog. We roepen op tot een staakt-het-vuren en de-escalatie. Stop de oorlog nu!

Europa voor vrede en solidariteit/

Brussel Noord-Station, 27 maart 2022 – 13u

1. Rusland weg uit Oekraïne
2. Solidair met de vluchtelingen
3. Actieve vredesdiplomatie
4. Geen militair opbod
5. Een kernwapenvrij Europa
6. Investeren in het sociale
7. Samen in een veilig Europa
8. Eén grote vredesbeweging

Eerste ondertekenaars:
11.11.11, ABVV/FGTB, ABVV West-Vlaanderen, ACV, Agir pour la Paix, Algemene Centrale ABVV/FGTB Centrale Générale, Ander Europa, Arktos, Belgische Coalitie tegen kernwapens/Coalition Belges contre les Armes Nucléaires, Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens, Beweging.net, CNAPD, CNCD-11.11.11, FOS – Socialistische Solidariteit, Groep Intro, Hand in Hand tegen racisme vzw, Hart boven Hard, Intal, KAJ, Käthe Kollwitz Collectief, KWB, LEF-FGE, Leuvense Vredesbeweging, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Uitgeverij EPO, Viva Salud, Vrede vzw, Vredesactie, Welzijnszorg

FaceBook: https://www.facebook.com/events/308019161431307 

 

Uitgebreide platformtekst:

 1. Rusland weg uit Oekraïne!
  Wij willen dat de oorlog in Oekraïne stopt, nu. Wij veroordelen scherp de Russische invasie in Oekraïne, en eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren alsook de terugtrekking van de Russische troepen. Wij baseren ons op de principes van het internationaal recht en het VN-Handvest, dat het gebruik van geweld, het miskennen van de soevereiniteit en het schenden van de grenzen van landen verbiedt.
  2. Solidair met de vluchtelingen.
  Wij zijn solidair met alle slachtoffers en vluchtelingen van deze oorlog, en vragen meer middelen om hen te helpen. Wie vlucht uit Oekraïne moet een menswaardige opvang krijgen, zonder onderscheid op basis van huidskleur, religie, nationaliteit of origine. Meer in het algemeen herinneren we de Belgische staat aan zijn verplichtingen inzake opvang, voor alle vluchtelingen/migranten, waar ze ook vandaan komen.
  3. Actieve vredesdiplomatie.
  Wij vragen alle mogelijke diplomatieke inspanningen te doen om via dialoog en onderhandelingen tot de-escalatie, veiligheid en vrede in Europa te komen. België en de Europese Unie kunnen daar actief toe bijdragen, binnen het bredere kader van de Verenigde Naties (VN) of de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
  4. Geen militair opbod.
  Wij waarschuwen voor de gevolgen van het sturen van troepen en wapens naar de conflictzone. In plaats van bij te dragen tot vrede, riskeert dit olie op het vuur te gooien en zelfs tot een nucleair conflict te leiden.
 2. Een kernwapenvrij Europa.
  België en het hele Europese continent moeten op korte termijn kernwapenvrij worden. Zoals in bestaande VN-verdragen vastgelegd, moeten de kernwapens de wereld uit.
  6. Investeren in het sociale.
  Wij zijn bezorgd om de sociale en economische gevolgen van de oorlog, met hogere energiefacturen, meer inflatie, meer werkloosheid. We vragen dat er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om de meest kwetsbare mensen in België en elders in de wereld te ondersteunen. Het zijn altijd de machtigen die de oorlog verklaren, en de gewone mensen die er de prijs voor betalen. In plaats van hogere militaire budgetten, is er nood aan grotere investeringen in sociale bescherming, openbare diensten, de klimaattransitie, een gezond leefmilieu,…
  7. Samen in een veilig Europa.
  Wij willen een Europa waar iedereen zich veilig kan voelen, zonder dreiging, zonder conflicten, zonder oorlog. Daarvoor moet een hernieuwd systeem van collectieve en ondeelbare veiligheid uitgewerkt worden, een nieuwe ‘veiligheidsarchitectuur’.
  8. Eén grote vredesbeweging.
  Wij zijn solidair met al wie in Oekraïne, in Rusland, in Europa en wereldwijd opkomt voor vrede. Wij willen bruggen bouwen tussen de werkende mensen en de volkeren uit alle landen in hun strijd voor vrede, democratie en sociale vooruitgang. De hele wereld is onze thuis.

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: