Evenementen

Facebook

Internationale actiedag tegen de vrijhandelsverdragen van de EU

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 11/10/2014
Hele dag

Categorieën Geen Categorieën


stopTTIP

 

Reclaim Democracy! Dring de macht van het bedrijfsleven terug!

Mensen en de aarde gaan vóór winst!

11 oktober 2014

Actiedag in diverse Europese steden

tegen de vrijhandels- en investeringsverdragen

TTIP, CETA, TISA

die de Europese Unie ons wil aansmeren

 (Engelstalige origineel, Nederlandse  vertaling globalinfo.nl)

 

klik hier voor de activiteiten in Brussel

Maatschappelijke organisaties, vakbonden, boeren en activistische basisbewegingen uit heel Europa roepen op voor een dag van actie om de lopende onderhandelingen te stoppen voor TTIP, CETA, TISA en andere vrijhandelsovereenkomsten en om te pleiten voor alternatief handelsbeleid, waarin burgerrechten, democratie en milieu voorop worden gezet.

 

TTIP?

Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (ook TAFTA genoemd, – Transatlantic Free Trade Agreement) wordt sinds een jaar onderhandeld tussen de EU en de USA. Het wil meer handel, ten koste van gezondheid, milieu en sociale normen; alleen de grote bedrijven zijn vragende partij !  

Meer weten ? Klik hier

CETA?

CETA staat voor Comprehensive Economic Trade Agreement en is een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada; de besprekingen zijn afgelopen, maar het akkoord is nog niet geratificeerd. De bedoelingen – en gevaren – zijn dezelfde als voor TTIP.

Meer weten ? Klik hier.

TISA ?

Het  Trade in Services Agreement wordt momenteel onderhandeld tussen een 50-tal landen, waaronder die van de EU. Het wil de handel in diensten verder liberaliseren. Diensten, dat omvat zowat alles: gezondheidszorg, verzekeringen, watervoorziening, enz.

Meer weten ? Klik hier.

TTIP  en CETA zijn de meest prominente voorbeelden van hoe het handels- en investeringsbeleid ondemocratisch en uitsluitend in het belang van grote bedrijven onderhandeld worden. Onderhandelingen worden in het geheim ondernomen, waarbij zeer weinig informatie beschikbaar gesteld wordt voor publieke controle, terwijl lobby’s van het bedrijfsleven steeds meer invloed op de onderhandelingen mogen hebben.

Als deze afspraken doorgaan, dan zullen multinationals exclusieve rechten krijgen om overheden te vervolgen bij internationale panels die onafhankelijk zijn van nationale en Europese rechtsstelsels. Zij zullen de normen voor gezondheid en veiligheid verlagen in een poging tot de trans-Atlantische “harmonisatie” en ondermijnen de bevoegdheden van nationale en lokale overheden om schadelijke bedrijfspraktijken zoals fracking of het gebruik van genetische manipulatie van organismen (GGO) te voorkomen. Zij zullen de uitverkoop bespoedigen van essentiële openbare diensten en werknemers en sociale rechten dwingen tot in een race naar de bodem. Dit beleid is nauw verbonden met de voortdurende afbraak van de sociale normen en de push voor de privatisering van de openbare diensten in de naam van “bezuinigingen”, “crisis-beleid” en het verhogen van het “concurrentievermogen”.

 

 

Hits: 1


Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: