Facebook

Gert-Jan Segers en de islam

15 september 2019 – De Volkskrant publiceerde dit weekend een gesprek met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en zijn geestesgenoot hoogleraar Ruud Koopmans over het islamfundamentalisme, waar beide heren zich grote zorgen over maken.
Nu valt bij gesprekken over islamfundamentalisme al snel de naam van Saoedi Arabië, en de promotie door dat land met haar financiële middelen van zekere versies van de islam. Wat denkt Gert-Jan hierover, en wat doet hij als leider van de ChristenUnie die per slot van rekening deel uitmaakt van de Nederlandse regering?

Lees even met ons mee:

U wilt dat tegenhouden.

Segers: ‘Ja, dat staat in het regeerakkoord, maar wordt nog niet uitgevoerd. Een grote bron van frustratie. Het is niet uit te leggen dat landen die zelf geen godsdienstvrijheid hebben, hier gebruik mogen maken van de vrijheid van godsdienst om een versie van de islam te verspreiden die potentieel bedreigend is. We zijn twee jaar verder, maar zo’n lijst met onvrije landen is er nog steeds niet.’

Waarom gebeurt het dan niet?

Segers: ‘Het gaat ook om handelsbelangen. Er is een merkwaardige terughoudendheid.’

Koopmans: ‘Jullie zitten zelf in de coalitie. Blijkbaar is er geen gevoel van urgentie.’

Segers: ‘Ik heb het aan de orde gesteld in coalitieoverleggen. Als het nu niet gebeurt, wanneer dan wel? Iedereen, van SP tot PVV van CU tot zelfs D66, wil die buitenlandse financiering aan banden leggen. Het wordt meegenomen, krijg ik dan na zo’n overleg te horen. Je moet maar hopen dat een ambtenaar er ergens mee aan de slag gaat.’

Het loopt vast in de ambtenarij?

Segers: ‘Mijn vermoeden is dat ambtenaren altijd de lijnen en de kanalen open willen houden. On speaking terms blijven, met alles en iedereen. Terwijl ik denk dat mensen bereid zijn om economisch een offer te brengen voor waarden die ze hoog willen houden. Stel dat we een contract met Saoedi-Arabië verliezen, dat we gedoe krijgen met Erdogan. So be it! Dat is dapperder en fierder, dan kunnen we trotser op onszelf zijn dan altijd maar dat meebewegen en nog eens op de knieën gaan.

Tot daar het uittreksel uit De Volkskrant. U leest het goed, Gert-Jan aarzelt niet de islam hard aan te pakken en mee te surfen op de islamofobie, maar als het over Saoedi Arabië gaat dan geeft deze leider van een van de regeringspartijen niet thuis: hij wil wel, maar tja, de ambtenaren werken niet mee, en daar kan hij natuurlijk niets aan doen. Christelijke schijnheiligheid troef! (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: