Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Guardia Civil arresteert Catalaanse onafhankelijkheidsmilitanten

27 september 2019 – We ontvingen vanuit links-independendistische Catalaanse kringen het verzoek om ruchtbaarheid te geven aan een brutaal optreden van de Spaanse Guardia Civil op 23 september jl. Negen Catalanen werden gearresteerd, en ze riskeren gevangenisstraffen tot 30 jaar wegens ‘rebellie’. De vraag om het publiek te informeren is zeker gepast, want men vindt er in de media ongeveer niks over. Hieronder de Nederlandse vertaling van een bericht van de CUP (Candidatura d’Unitat Popular), een linkse Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartij.

 

 

Aanhoudingen in een grootschalige politieoperatie tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging

 

23 sept 2019 – We werden deze morgen vroeg gewekt met het schokkend bericht dat negen mensen gearresteerd waren in verschillende Catalaanse steden op bevel van de Audiencia Nacional 1, in het kader van de terrorismebestrijding. De legitimiteit van deze rechtbank werd in vraag gesteld vanaf het ontstaan ervan in 1977, want het is de voortzetting van de Rechtbank voor de Openbare Orde (Tribunal de Orden Público) onder Franco.

De beschuldiging aan het adres van de negen gearresteerden is insubordinatie, rebellie en terrorisme, en ze werden naar Madrid overgebracht. Volgens de Spaanse terrorismewet kunnen ze de eerste 48-72 uur met niemand contact hebben en worden ze daarna voor de rechter gebracht.

De grootscheepse operatie van de Guardia Civil is een poging om de gearresteerden in verband te brengen met explosieven, maar in werkelijkheid betreft het vuurwerk, niets ongewoons in deze festivalperiode.

Het lijkt er helemaal naar dat het scenario door de politie is ineengezet, net voor de uitspraak in het proces van de Catalaanse politieke gevangenen omwille van de organisatie van het referendum. Het is een operatie die probeert een link te leggen tussen de CDR’s (Comités voor de Verdediging van de Republiek, een autonome niet-partijgebonden beweging) en terroristisch geweld, hoe ongeloofwaardig dit ook is, want er is absoluut geen geweld. Maar men wil de populaire onafhankelijkheidsbeweging als gewelddadig voorstellen, om zo de uitspraak in het proces te rechtvaardigen, schrik aan te jagen, mobilisatie te verhinderen en de vraag naar zelfbeschikking te delegitimeren. Het is een herhaling van het scenario dat we een jaar geleden meemaakten met Tamara Carrasco en Adrià Carrasco, aanvankelijk beschuldigd van terrorisme, wat naderhand afgezwakt werd tot openbare ordeverstoring. Tamara mocht een jaar lang niet in haar geboortestad komen, Adrià is momenteel in ballingschap in Brussel.

De achtergrond van dit alles is de tweede verjaardag van het referendum (1 oktober 2017), de uitspraak in het proces van de politieke gevangenen en het begin van de nieuwe verkiezingscampagne na het mislukken van de regeringsvorming. Het is duidelijk dat het politieoptreden gericht is op het zaaien van verdeeldheid, en de verhindering van mobilisatie en zelforganisatie tegen de repressie door de Spaanse staat.

Hits: 16

Voetnoten

  1. De Audiencia Nacional is een speciale in Madrid gevestigde rechtbank, bevoegd voor het hele Spaanse grondgebied, die misdaden behandelt in verband met terrorisme, valsmunterij, delicten tegen de Kroon etc.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: