Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Haircut geschenk voor banken?

1 september 2011

1 september 2011 – Een internationaal agentschap dat zorgt dat overal in de wereld de regels voor het boekhouden op dezelfde manier worden toegepast heeft een brief gestuurd naar het Europees agentschap dat in de Europese Unie toezicht houdt op de financiële markten. In de brief wordt aangekaart dat Europese banken en verzekeraars in hun financiële rapporten over het tweede kwartaal van 2011 de verliezen op hun Grieks overheidspapier op wel heel verschillende manieren hebben ingeschat.
In totaal werd 3 miljard euro afgeboekt.
Sommige banken en verzekeraars boekten een waardeverlies van hun Griekse overheidsobligaties van 21 procent. Dat is het verlies (de zgn. haircut) die financiële instellingen zouden moeten aanvaarden volgens het tweede Europese noodplan voor Griekenland, aangenomen op de Europese Top van 21 juli. In ruil voor dit verlies krijgen zij nieuw Grieks overheidspapier met sterke waarborgen.
Andere banken en verzekeraars boekten echter een verlies van 50 procent of meer. Dat is het waardeverlies dat de financiële markten in juni verwachtten te zullen boeken op Griekse overheidsobligaties.
Met andere woorden, de 21 procent ‘verlies’ die op de Europese Top werd overeengekomen in ruil voor sterke waarborgen voor de nieuwe kredieten was in feite een geschenk, want de markten verwachtten veel grotere verliezen.
Dat is echter niet de zorg van het internationaal agentschap. Dat maakt zich zorgen over de willekeurige manier waarop de waarde van Grieks overheidspapier wordt geboekt. Hoe zit dat dan met de boeking van Italiaans en Spaans overheidspapier, vraagt het agentschap zich af?
Deze affaire voegt nog een element toe aan de verwarring over de reële toestand van de grote Europese banken en verzekeraars. Vast staat wel dat zij met de zgn. haircut een goede zaak doen, al werd die gepresenteerd als een daad van solidariteit. (fs)

Laat een reactie achter