Facebook

Het IMF en Europa

16 oktober 2011

16 oktober 2011 – Naar verluidt wil het Internationaal Monetair Fonds nu zelf ook geld gaan ophalen op de financiële markten. Tot nog toe haalde het IMF haar financiële middelen uitsluitend op bij de overheden die er lid van zijn, vooral de VS. Het IMF beschikt over 750 miljard dollar, waarvan al 350 miljard zijn opgebruikt. Het IMF rekent dat het in de slechtst mogelijke hypothese 840 miljard dollar nodig heeft om Europa te redden. Dus moet er extra geld worden gevonden.
De financiële markten zouden blij zijn met deze ontwikkeling. Het IMF is een solide instelling, en er zijn niet zoveel plaatsen meer waar ze hun geld kunnen plaatsen zonder al te veel risico’s.
Is dit echter wel een goede ontwikkeling voor het IMF? Op die manier wordt het IMF zelf immers afhankelijk van de financiële markten, zo argumenteert Chris Swann van Reuters Breakingviews. Als het IMF veel moet tussenkomen ter ondersteuning van landen met een lage creditrating, dreigt het zelf ook weer meer rente te moeten gaan betalen op de financiële markten. Waarmee de circel rond is.
Of hoe de afwezigheid van fundamentele maatregelen om de neoliberale scheefgroei van de economie aan te pakken ertoe leidt dat alle sectoren van het maatschappelijk leven steeds meer in de greep komen komen van het korte termijn denken van de financiële markten, binnenkort misschien ook het IMF zelf. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk