Facebook

Hoe durven ze?

26 januari 2012

26 januari 2012 – In Metro van gisteren wordt PVDA-voorzitter Peter Mertens geïnterviewd over zijn boek ‘Hoe durven ze?‘. Op de vraag ‘U loopt niet hoog op met de Europese Unie?‘ antwoordt hij:

“De huidige Europese constructie is op maat geschreven van Business Europe, zeg maar het VBO [Verbond van Belgische Ondernemingen] van Europa. Het is de rondetafel van de machtigste multinationals. Sinds begin jaren tachtig trekken ze de krijtlijnen van het nieuwe Europa. Met als doel het Europa van concurrentie en onvrijheid te worden. Op dit moment is Europa een concurrentieproject, ten koste van de loontrekkenden. Europa functioneert niet meer als een democratie. En dat is jammer, want ik ben voor Europese samenwerking, een Europa van solidariteit. Italië en Portugal moeten bijvoorbeeld in staat zijn hun eigen industrie te ontwikkelen, terwijl ze nu weggeconcurreerd worden door de goedkope Duitse export. Ook pleit ik voor een herverdeling van de rijkdom met een miljonairstaks voor de allerrijksten. Er is eveneens nood aan regels om de speculatie tegen landen tegen te gaan. Grote firma’s pokeren met onze toekomst. Dat is niet gezond.”

Standpunten die misschien wel evident zijn voor wie de EU al langer in de gaten houdt, maar toch zeer nuttig dat ze via een succesboek (4000 exemplaren op één maand) een groot publiek ter ore komen. (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk