Facebook

Hollande – Cohn Bendit: één strijd

25 september 2012

25 september 2012 – Toen François Hollande in mei de Franse presidentsverkiezingen won, en een sociaal-democraat zijn intrek deed in het Elysée,  ontstond hier en daar de hoop dat een linksere wind door de Europese politiek zou waaien. Hollande trok  tijdens zijn kampanje van leer tegen het Begrotingsverdrag, dat hij alleen geamendeerd met relancemaatregelen wou goedkeuren.

Dit blijkt echter niet veel meer dan een verkiezingsslogan geweest te zijn. Erger: Hollande is nu pleitbezorger geworden van dit verdrag, ook bekend als Merkozy-pact, dat met een ‘gouden regel’ de overheidsbegrotingen aan de ketting wil leggen. Deze bocht van 180 graden blijkt pijnlijk duidelijk nu de groene coalitiepartner  EE-LV (Europe Ecologie – Les Verts, met twee ministers in de regering) zich voorbije zaterdag  op een nationale raad  uitsprak tegen de parlementaire goedkeuring van dit verdrag. Weliswaar komt die goedkeuring daardoor niet in het gedrang, daar zorgen PS en de rechtse oppositie wel voor, maar het is voor  Hollande  en partijgenoten best onaangenaam als hun beginselloosheid zo voor het voetlicht komt.  De regeringswoordvoerder riep gisteren dan ook op tot meer solidarité vanwege de groene coalitiepartner.

Niet alle Franse groenen laten Hollande in de steek. Boegbeeld Daniel Cohn-Bendit, ooit bekend als  Danny le rouge, weet wat het is om voor kazakdraaier uitgemaakt te worden, en sprong collega Hollande onmiddellijk bij (daarin trouwens gesteund door José Bové). Hij maakte zelfs zijn lidmaatschap van EE-LV afhankelijk van de solidarité met de PS

Nog meer over de vlekken op Hollande’s glorie vindt u in een artikel van Freddy De Pauw in Uitpers.
(hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk