Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Iedereen houdt van Vucic

5 juli 2020 – De Servische president Aleksandar Vucic is erg geliefd. Iedereen houdt van hem: Rusland, de VSA, China, de EU, allen zoeken ze zijn vriendschap om zo geopolitiek voordeel te verwerven in de Balkan. Dat is nog meer het geval nu de partij van Vucic met vlag en wimpel door de oppositie geboycotte parlementsverkiezingen won.
Dat de man steeds meer autoritaire allures krijgt doet er even niet toe. Dat hij verantwoordelijk is voor een uitbraak in Servië van het coronavirus evenmin. Tegen beter weten in werden zowat alle maatregelen tegen het virus opgeheven: cafés, nachtclubs, voetbalstadia draaiden weer als vanouds. Het tennistoernooi van Djocovic haalde de internationale pers nadat Djocovic zelf besmet raakte. Volgens critici was dit alles nodig opdat de verkiezingen konden doorgaan die de macht van Vucic moesten consolideren. Volgens een onderzoek werden de coronacijfers in de aanloop naar de verkiezingen vervalst.
Maar zoals het gezegde gaat: God straft onmiddellijk. Het blijkt dat een aantal vooraanstaande politici, waaronder de parlementsvoorzitter en de minister van defensie, nu zelf besmet zijn nadat zij de verkiezingsoverwinning al te innig gevierd hadden. Inmiddels werden weer strenge maatregelen tegen het virus ingevoerd, maar te laat.
De moraal van het verhaal: Europa lijkt toch wel een vruchtbare voedingsbodem voor autoritaire autocraten, en het weerwerk van de EU is niet echt overtuigend. Vucic kondigde al aan dat hij nu graag in gesprek gaat met de EU over Kosovo, om zo de weg te openen naar Servisch lidmaatschap. (fs)

Hits: 74

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: