Recente reacties

op “De valse vrienden van Oekraïne” (4 okt)

 

Komende evenementen

Israel:  nieuw nummertje EU-hypocrisie

26 mei 2022 – De delegatie voor de relaties met Palestina van het Europees parlement had een bezoek aan Palestina gepland voor 23 mei. Contacten met politieke en civiele organisaties stonden op het programma van een trip die onder andere Jeruzalem, Ramallah en de Gazastrook zou aandoen. Met Palestijnse mediaorganisaties zou men het ook gehad hebben over de moord op de journaliste Shireen Abu Akleh, die op 11 mei door een Israëlische soldaat werd in het hoofd geschoten.

Zover is het echter niet gekomen. Op het laatste ogenblik kreeg de delegatieleider Manu Pineda het bericht van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken dat hij persoonlijk niet welkom was, en dat geen enkel Europees parlementslid überhaupt toegang zou krijgen tot Gaza. Onder die omstandigheden wilden ook de andere delegatieleden – waarvan sommigen reeds op de luchthaven waren om te vertrekken  – het bezoek niet laten doorgaan.

Zeer ver moet men niet zoeken naar de reden voor de Israëlische banvloek tegen Pineda. Hij is lid van de Spaanse communistische partij en Izquierda Unida, en sinds 2019 lid van de linkse fractie GUE/NGL van het Europees parlement. Volgens de Jerusalem Post werkte hij samen met ‘Palestijnse sympathisanten van terreurorganisaties’. Hij steunt de wereldwijde BDS-beweging, die door Boycot, Desinvesteringen en Sancties Israel wil ertoe bewegen om de rechten van de Palestijnen te respecteren. BDS is volgens de Israëlische overheid echter een ‘antisemitische’ organisatie…

Roberta Metsola, voorzitster van het Europees parlement (behorend tot de christendemocratische fractie EPP) liet in een Twitterbericht weten dat ze de Israëlische beslissing betreurde, maar … haar eigen bezoek aan Israël liet ze gewoon doorgaan. Op 23 mei sprak ze zelfs de Knesset (Israëlisch parlement) toe. Van een groot respect voor de instelling die ze voorzit getuigt dit niet. Terecht protesteren in een open brief aan Metsola acht Palestijnse organisaties die de Pineda-delegatie zou bezocht hebben:

“Wij veroordelen ten sterkste uw beslissing om uw bezoek verder te zetten en Israëlische verantwoordelijken te ontmoeten en Israëlische parlementsleden toe te spreken, niettegenstaande het gebeurde. Het is een promotie voor de schuldeloosheid van een regime dat oorlogsmisdaden begaat en misdaden tegen de mensheid, en dit niettegenstaande het totale gebrek aan respect voor uw eigen instelling.”

Gebrek aan respect kon Metsola trouwens zelf ondervinden bij haar toespraak tot de Knesset. Toen ze het EU-standpunt van een tweestaten-oplossing in herinnering bracht, werd ze toegeschreeuwd door een woedend parlementslid van het extreemrechtse Otzma Yehudit. “Jeruzalem is niet te koop”, was zijn boodschap.

Jammer voor de Palestijnen, maar hun rechten staan niet hoog in de EU hiërarchie. Op een lager niveau bijvoorbeeld dan die van de Oeigoeren. Toen China  verleden jaar de toegang tot het land ontzegde aan een aantal Europese parlementsleden die zich hadden uitgesproken over de repressie tegen deze bevolkingsgroep, werden de besprekingen over een investeringsgedrag EU-China meteen beëindigd als Europese represaille. En als Rusland een aantal Europese politici, waaronder ook Europese parlementsleden, op een zwarte lijst plaatste wegens de Europese sancties na de annexatie van de Krim, kwam er meteen zwaar protest uit de kanselarijen. Als iets gelijkaardigs gebeurt in de Israëlische context volstaat een Twitterbericht. (hm)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie op “Israel:  nieuw nummertje EU-hypocrisie”

  1. Democratie is als het hun past, en voor hen zijn er goede en slechte Arabieren. Saoedi’s zijn goede, Hamas zijn slechte. Hamasleider werd verkozen met een meerderheid, maar ze kiezen fout. Voor en in het Westen moet je de juiste keuze maken, zoniet krijgt het volk ezelsoren aangenaaid.

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.