Facebook

3 hours ago

Ander Europa

www.andereuropa.org/lonen-in-de-europese-transportsector/ ... See MoreSee Less

View on Facebook

Brussel – Conferentie over buitenlandse militaire operaties

25 mei 2018

Op 25 mei 2018 organiseren het Rolin-Jaequemyns International Law Institute (GRILI) van de UGent en het Centre for Global Governance Studies (GGS) van de KU Leuven, in samenwerking met Pax Christi Vlaanderen en Vredesactie, een conferentie over buitenlandse militaire operaties.

 

De internationale conferentie, die plaatsheeft in het federaal parlement, wil een beeld schetsen van het democratisch kader waarin buitenlandse militaire missies plaatshebben. Zij zal dieper ingaan op de rol van het parlement in het inzetten van troepen: bij de initiële beslissing maar ook tijdens en na de operaties. De conferentie brengt een aantal experts uit binnen- en buitenland samen die onderzochten in welke mate er de laatste jaren over een toegenomen ‘parlementarisering’ van oorlogssterkte kan gesproken worden, en welke factoren daarvoor verantwoordelijk zijn. Ook wordt bekeken hoe de noodzakelijke transparantie en democratische verantwoording in dit kader verzoend kunnen worden met nationale veiligheid en vertrouwelijkheid.

 

De sprekers onderzoeken hoe parlementaire oorlogsmacht in verschillende Europese landen – Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk – werkt, en welke factoren daarin een rol spelen. Puttend uit de ervaringen van de buurlanden, gaan zij een gesprek aan over de situatie in België, waar de formele parlementaire oorlogsmacht op dit moment beperkt is. In een afsluitend panelgesprek wordt de democratische verantwoordelijkheid op Europees niveau tegen het licht gehouden, vooral dan met betrekking tot de operaties van de Common Security and Defence Policy (CSDP).

 

Praktisch:

Datum: vrijdag 25 mei 2018 – van 9 tot 17 uur
Locatie: Belgisch Federaal Parlement, Leuvenseweg 11, 1000 Brussel
Voertaal: Engels

 

Er wordt een gratis lunch aangeboden

 

Programma

Download hier het programma.

 

Deelname aan de conferentie is gratis. Registratie is verplicht.

 

Registreer hier voor 14 mei 2018

 

Bron: https://www.paxchristi.be/nieuws/conferentie-parliamentary-war-powers-national-and-european-perspectives


Reacties plaatsen niet mogelijk