Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Brussel – Samen met de boeren tegen de vrijhandelsverdragen

17 apr 2018

Brussel 17 april 9.00u Schumanplein
Met Via Campesina tegen Mercosur, CETA …

Op 17 april 1996 vielen 16 landloze Braziliaanse boeren onder de kogels van een privémilitie. Hun misdaad: ze hadden een stuk onbebouwd land bezet dat eigendom was van een rijke grondbezitter. Sindsdien maakte  Via Campesina van 17 april de werelddag van de boerenstrijd.

Vandaag tasten vrijhandelsverdragen zoals Mercosur of CETA, op maat van de multinationals geschreven,   de rechten van de boeren nog meer aan.

Dergelijke handelsverdragen zijn er om de grote private investeerders te beschermen in hun zoektocht naar gronden, zaden, water, delfstoffen, landbouwproducten. Het gevolg: lagere lonen, en het vertrappelen van nationale reglementeringen.

Het akkoord waarover momenteel onderhandeld wordt tussen de EU en Mercosur ( Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay, Venezuela) is catastrofaal voor de boeren. Er worden importvolumes opgelegd zonder douanerechten: 100.000 ton rundvlees, 90.000 ton gevogelte… , een fatale slag voor de kleine en middelgrote producenten die nu al in crisis zijn. Het akkoord betekent ook sociale en ecologische dumping: uitbreiding van de agroindustrie ten nadele van de boerengemeenschappen, ontbossing, genetische manipulatie…

Ook de consumenten zijn de dupe van deze akkoorden, die het voorzorgsprincipe aantasten en de voedselveiligheid in gevaar brengen.

Confédération paysanne en  Via Campesina verzetten zich tegen het steeds maar méér produceren tegen steeds lagere prijzen.

De Europese Unie is niet in staat haar landbouwpolitiek  te hervormen en iedereen een waardig inkomen te garanderen. Ze beweert het probleem op te lossen door meer export, maar dit is letterlijk boerenbedrog!

Op de betoging, waartoe opgeroepen wordt door Via Campesina, zullen Belgische, Nederlandse, Duitse … boeren aanwezig zijn.

 

Noot van Ander Europa: Bij MO* verscheen zopas een artikel dat het thema van de betoging kracht bijzet, zie Handelsovereenkomsten bedreigen gezondheid

 

 

 


Reacties plaatsen niet mogelijk